tisdag 10 februari 2009

Valdag i Israel

Idag väljs de 120 medlemmarna i Knesset. Samtidigt som valresultatet väntas bli en storseger för någon form av höger så verkar Arbetarpartiets Ehud Barak ligga bra till för att ingå i en kommande regering. Ingen verkar utesluta hans medverkan. Huvudkandidaterna Netanyahu och Livni kämpar om regeringsbildaruppdraget medan allt mer - framför allt internationell - uppmärksamhet riktas mot Liebermans Yisrael Beiteinu.

Liebermans hårda retorik har färgat valrörelsen. Tyvärr innebär det att ekonomin har fått mindre plats. Ännu mer beklagligt är att nyanserna försvunnit i diskussionen om palestinierna. DN:s Nathan Shachar skriver om hur det relativa lugnet på västbanken inte alls uppmärksammats i valrörelsen. Det är att beklaga.

Antalet osäkra väljare uppskattas vara minst 15 % vilket innebär att det finns utrymme för överraskningar. Kanske finns här de röster Tzipi Livni behöver?

Det kan vara värt att nämna de som inte kommer att rösta idag. Andelen arabiska väljare befaras sjunka ännu mer. I det polariserade klimatet verkar allt fler tycka att en röst - även på ett arabiskt parti - är meningslöst. Även den israeliska vänstern kan förlora på detta.

En annan grupp som inte kommer att rösta är israeler som arbetar utomlands. Israel är ett av få länder som inte möjliggör utlandsröster. Enligt en artikel i Jerusalem Post har Likud försökt ändra det men misslyckats. Likud skulle enligt artikeln tjäna på att utlandsröster tillåtits.

2 kommentarer:

Joshua sa...

For oss svenskar som bor i Israel sa ar Lieberman det basta alternativet. Lieberman diskuterar inte med terrorister, han krossar dem som de kackerlaclor de ar.
MVH Joshua

Peace love and understanding! sa...

Dom enda kackerlackorna som finns i området är lieberman och resten av den israeliska regeringen och såna som dig som stödjer deras massmördande!