måndag 9 februari 2009

Någon form av höger i Israel

Imorgon är det val i Israel. Som vanligt ett spännande val med osäker utgång. Likud, med förre premiärminister Benjamin Netanyahu i spetsen, har varit stor favorit hela valrörelsen men verkar nu tappa något. Regeringspartiet Kadima, med utrikesminister Tzipi Livni i spetsen, knappar tydligen in. Framåt går även Avigdor Liebermans parti Yisrael Beitenu medan försvarsminister Ehud Baraks Arbetarparti verkar degraderas till fjärde största parti.

Men efter valet skall en koalition bildas och den är inte given. En viss högerprägel är självklar men det kan bli ett oändligt antal olika konstellationer. Israelisk tradition gör att största partiets ledare ges goda möjligheter att bilda regering. Dock skall man komma ihåg att israelisk höger är ett mångfacetterat begrepp. Likud är det traditionella högerpartiet, sekulariserat men med respekt för religionen. Shas är ultraortodoxt och Yisrael Beitenu nationalistiskt höger. De två senare partierna har inte mycket gemensamt.

Kadima kan tyckas borde ha lätt för att samverka med Likud då de flesta i Kadimas ledning - Sharon, Olmert, Livni etc - faktiskt kommer från Likud. Känslorna mellan partierna är dock inte allt för varma. Arbetarpartiet brukar ha en förmåga att samverka högerut, åtminstone med sekulariserade partier. De kan komma att ingå i en regering trots ett dåligt valresultat.

Vad skall man då hoppas på? Magkänslan säger Kadima med ett stärkt mandat. I koalition med Arbetarpartiet eller Likud, kanske allra helst båda två. Realistiskt? Åtminstone inte mer orealistiskt än de 25 andra alternativ det spekuleras om...

Inga kommentarer: