onsdag 11 februari 2009

Mycket är oklart när valet är klart

Det kommer att dröja till den 18 februari förrän det israeliska valet är färdigräknat och valresultatet blir officiellt. Det är först då president Shimon Peres börjar sina sonderingar i syfte att utse regeringsbildare.

Huvudkandidaterna Livni och Netanyahu väntar inte så länge. Förhandlingarna har redan inletts. Netanyahu vill forma en högerkoalition och det finns mandatmässiga förutsättningar för det. Det finns enkelt uttryckt tillräckligt många som vill medverka i en Likudledd regering. Men dessa partier kommer inte alltid så bra överens inbördes.

Livni anser att Likud istället borde ingå i en samlingsregering med Kadima och Arbetarpartiet. Under dagen framgår att Likud mycket möjligt skulle kunna bytas ut mot Yisrael Beitenu. Lieberman har åtminstone inte stängt dörren för en sådan koalition. Man skall komma ihåg Liebermans inställning till Shas (och det omvända) och i en Livniledd regering ges små möjligheter till utpressningar. Tzipi Livni har visat att hon kan motså dessa.

Arbetarpartiets medverkan är dock inte heller den självklar. Partiet har gjort ett katastrofval och kan välja att samla krafterna i opposition. Partiledare Barak lär förorda oppositionsrollen nu.

Inga kommentarer: