torsdag 5 februari 2009

När argumenten tryter

Tiden på universitet bör användas till att förkovra sig. För den politiskt intresserade finns det massor av möjligheter att fördjupa sina kunskaper, pröva sina argument, vinna och förlora debatter, finna oväntade meningsfränder etc.

Under min universitetstid fick jag många härliga debatter och meningsutbyten med studiekompisar som inte delade mina värderingar. Dessa diskussioner varade ofta till tidig morgon dagen efter. Flera av dessa meningsmotståndare är goda vänner idag, våra olikheter till trots.

Igår talade Israels ambassadör Benny Dagan vid mitt gamla universitet, Stockholms universitet. Han talade om förutsättningarna inför det israeliska valet. Ett mycket intressant ämne för den som verkligen är intresserad av Israel eller Mellanöstern.

Några väl förberedda antidemokrater väljer då senaste det senaste modet när man inte klarar av ett meningsutbyte, man kastar skor. Ambassadör Dagan, som tillhör de tålmodigas skara, fortsatte sitt anförande efteråt. Det finns många som inte skulle gjort det. Det kommer att finnas personer som avstår för att göra sin stämma hörd för att motståndarna inte klarar av meningsutbytet.

Seriösa studenter drabbas av sånt här. Det fria meningsutbytet drabbas av sånt här. Demokratin tar skada av sånt här. Den antidemokratiska vänstern jublar.

3 kommentarer:

Henrik sa...

Det är beklämmande.
Tummen upp för Dagan och hans tålamod.

Jag skäms.

Kraxpelax sa...

Proportionalitet har aktualiserats i detta sammanhang. Just de som upprörs av en kastad sko skiter totalt i att Gaza bombas sönder och samman. Myggor och kameler? Virus och blåval! Det är analys på federleynivå vi ser; och människor i allmänhet är mycket riktigt obeskrivligt korkade.

- Peter Ingestad, Solna

Mats G Nilsson sa...

Detta är uppenbarligen analys på Ingestadsnivå; Vi tillskriver personer uppfattningar vi inte har en aning om de har. Vi lyssnar inte, vi kommunicerar inte men vi kastar saker på dem så vi slipper höra andra argument än våra egna.