fredag 6 februari 2009

Oväntat tufft för Obama

Idag kommer president Obama och den demokratiska majoriteten i kongressen att försöka få igenom sitt stimulanspaket. Förr eller senare, i något justerad form, kommer de att lyckas. Intensiva samtal förs med enskilda republikaner och någon form av paket kommer snart att röstas igenom.

Obamas tidigare motståndare, John McCain, har försökt lägga fram ett kompromissförslag där större vikt lades på skattesänkningar. Detta röstades ned av demokraterna. Dock har de protektionistiska dragen i paketet mildrats en aning.

Det finns en intressant politisk aspekt på det som pågår just nu. Trots det starka stöd och mandat den nuvalde presidenten fått har den partipolitiska delningen skett oväntat fort. Det är dåliga nyheter för Obama. Republikanerna å sin sida vädrar nu morgonluft och man dominerar mediabilden just nu.

President Obama har i Washington Post skrivit en debattartikel för att argumentera för sitt paket. Ett bevis på att den amerikanska opinionen faktiskt känner tveksamhet inför mångmiljardrullningen. Jag skriver "faktiskt" för det borde inte vara någon överraskning.

Inga kommentarer: