fredag 12 juni 2009

Presidentvalet i Iran

Förra veckan förlorade Irans president Achmadinejad valet i Libanon. Idag vore det upplyftande om Achmadinejad fick uppleva sin andra valförlust inom en vecka. Världen i allmänhet och mellanöstern i synnerhet skulle kunna utvecklas i mer fredlig och försonlig riktning om förintelseförnekaren och israelhataren fick lämna över rodret till någon sundare person.

Det är naturligtvis naivt att våga hoppas på ett rättvist val. Uppgifterna om valfusk och röstköp har cirkulerat länge. Huvudmotståndaren i valet Mir Hossein Mousavi varnar för oegentligheter i valet. Något fritt demokratiskt val är det sannerligen inte fråga om. Kandidaterna är godkända av den religiösa ledningen. Inga kvinnor finns att välja på.

Det är i alla fall ett uppmuntrande tecken att det är spänning i valet. Det visar att många iranier ser genom hatets propaganda och vill närma sig omvärlden. Låt oss hoppas de når framgång.

9 kommentarer:

Anonym sa...

men lilla vän, tror du att de andra kandidaterna är så mycket bättre? ALLA som har någon högt uppsatt position i iran står i grund och botten för samma sak. Det är inte ahmadinejad som bara bestämmer, allt han säger kommer med starkt påtryck från miljontals andra i iran (fanatikerna). Så min poäng var att alla ledare där tycker likadant. det är inte möjligt att få ett fritt iran just nu, det är bara väldigt naivt att tro att allt blir bra om han avgår. de muslimska fanatikerna har regerat där i över 30 år. tack för mig! :)

Anonym sa...

menar du allvar?
jag kommer rösta för mousavi men tro inte han är israel vänlig.
Läs lite om han innan du skriver sånt, Khatami sa en gång"hezbollah är vår ögons ljus".
Mousavi sa det själv i Iransk tv att han var på väg och skicka trupper till libanon för att slåss mot israel och en av iranksa martyrer hade skickats dit på begäran av mousavi för attt förberedda de iranska truppernas ankomst men khomeini satte stopp på hans planer 2 dagar innan utflygningen eftersom han ansåg att iran skulle bekämpa sin egen strid och libanon sin egen så man skickade endast 1000 soldater för utbilda hezbollah. mousavi var tillsamans med chamran en av huvud aktörerna för att bilda hezbollah.
han anklage israel för slakt av gaza born...
han sa i sina tal att grön är shia islams färg

Carro sa...

Hej!

Jag är lite engagerad om Iran. På vilket sätt har Achmadinejad varit med i val i Libanon? Det har jag ingen aning om. Jag hoppas att det blir ett presidentbyte... men jag tror inte att rösträkningen i Iran är ärlig. De fuskar. Så jag tror att inte blir ett presidentbyte, tyvärr.

Sen tror jag att han kommer att attackera nånstans... Israel kanske? USA? Nånstans i alla fall. Iran är inte så demoktatiskt som det verkar på utsidan. På insidan fuskar dem.

Självklart finns inga kvinnor att välja på. De tillåts egentligen inte ens att ställa upp som kandidater.

Jag fick veta nyss att det är presidentval idag. Jag hoppas antingen på förändring eller förvärring. Båda för landets skull och för invånarnas skull. Det finns ingen frihet och mänskliga rättigheter i det landet.

Hewa K. Abdelzadeh sa...

Du skriver att det är uppmuntrande tecken att det är spänning i valet och att det visar att många iranier ser igenom hatets propaganda.

Jag håller med dig om att folket ser igenom hatet och vill närma sig omvärlden, dock är det inte sannolikt i och med att det inte spelar någon roll vad folket tycker eller vilken kandidat som blir vald.

I och med att Khamenei har sista ordet, och att han 12 andra mullor (väktarrådet) som bevakar allt så spelar det faktiskt ingen roll vem som blir president eller inte. Att man håller val är endast till för att legitimera regimen. Folket har absolut inget att säga till om.

Samma politik kommer att föras, oavsett vem som blir president. Sen så kan man antingen vara hår, som Khatemi 1997-2005, eller extra hård, som Ahmedinejad, 2005-2009.

F sa...

Visserligen är Irans och Ahmadinejads utrikespolitik det som syns mest i omvärlden, men för många väljare är inrikespolitiska frågor mycket mer väsentliga.

En eventuell Ahmadinejad-seger betyder nödvändigtvis inte att iranier delar hans hatiska åsikter, utan kanske att hans inhemska policy är den mest lockande.

Själv har jag röstat på Mousavi, men vi får se om det leder någonvart.

Mats G Nilsson sa...

Kanske har jag uttryckt mig för lättvindigt. Jag har inga jättestora förhoppningar på någon av kandidaterna. Jag är inte ens säker på att någon annan tillåts vinna. Jag har heller aldrig påstått att Mousavi är israelvänlig.

Jag har däremot påstått att Achmadinejad är israelhatare och att det vore en välgärning i sig om han förlorade makten. Den uppfattningen har jag. En efterträdare kan förhoppningsvis närma sig omvärlden. Det kan i alla fall inte bli värre än med Achmadinejad.

Hiwa K. Abdelzadeh sa...

Jag vet inte om du har koll på Mousavi's bakgrund Mats, men under hans tid som premiärminister på 1980-talet (nu är denna post borta) så var Iran i ett ännu sämre inrikesläge än vad man är idag.

Inte nog med att ingen av kandidaterna kan förändra det faktum att allt måste ske inom ramarna, Ahmedinejad är den enda ärliga människan på så sätt att han visar regimen och mullornas verkliga ansikte utåt. De andra försöker emellertid att linda in det i fina paket.

ganglere sa...

Nu verkar det som om Ahmadinejad har vunnit. Det är bra.
Vi får en negativ bild av valet och Iran om vi följer svensk media som går i USAs ledband.

Anonym sa...

Till den som sa att kvinnor får inte stälal upp.
vad lite ni vet om!
flera kvinnor ställde upp men de var inte kvalificerade, endast 4 var kvalificerade pågrund av deras politiska väg och erfarenheter.
Folk i iran väljer mousavi pågrund av hans inrikes politik och de struntar i hans utrikes politik för vi vet vilka våran fiender är och det lär inte ändras bara för att vi byter president. skillnaden mellan mousavi och ahamdinejad utrikes är att mousavi har mer erfarenhet när det gäller att handskas med väst, han vet hur man ska gå tillvägga för att stå emot irans fiender och ahmadinejad går i varje fälla som fienderna sätter upp för iran och iranska folket