torsdag 4 juni 2009

Obama skriver historiaMycket av Barack Obamas popularitet verkar handla mer om vem och vad han är och inte vad han egentligen gör. Tiden får så klart utvisa om han blir en framgångsrik president eller inte. Men idag skriver President Obama historia och han gör det på ett bra sätt. I Kairo skall han adressera den muslimska världen i syfte att bygga broar och ömsesidig förståelse.

Svenska mediakommentarer degraderar Obamas tal till att att handla om Israel/Muslimska världen. Det är tråkigt för Obamas ambitioner är så mycket högre än så. Jag litar på uppriktigheten i detta. Om dagens tal verkligen kommer påbörja ett närmande mellan västvärlden/USA och den (allt annat än enhetliga) muslimska världen återstår att se. Talet kommer att analyseras av kommentatorer, folk "på gatan" kommer att tillfrågas och synpunkterna som kablas ut världen över kommer vara såväl positiva som negativa.

Det kommer ta flera år innan vi kan säga att Kairotalet påbörjade en förbättring i relationerna i världen. Det är en ohyggligt svår uppgift Obama tagit på sig. Det hedrar honom att han försöker.

Inga kommentarer: