torsdag 13 november 2008

Bush lockade fler nya väljare än Obama

Valresultatet har nu börjat analyseras i detalj. För partiorganisationerna är det viktigt att se vilka som kom och vilka som övergav det egna partiet. Ett viktigt konstaterande som inte fått så mycket uppmärksamhet är att antalet väljare bara steg med 6,5 miljoner. Detta kan jämföras med ökningen mellan 2000-2004 som var 17 miljoner, alltså nästan tre gånger så stor.

Förutsättningarna för republikanerna att börja återhämtningen i kongressvalen 2010 är, åtminstone statistiskt sett, mycket goda. I genomsnitt vinner oppositionspartiet 2 senatsplatser och 23 platser i representanthuset i mellanvalet efter en ny presidents tillträde. Endast Franklin D Roosvelt och George W Bush har fått se sina partier gå framåt och detta skedde under ovanliga förhållanden.

Det är knappast nån vild gissning att republikanerna kommer att försöka närma sig gruppen hispanics (människor med latinamerikanska rötter) vid framtida val. Denna grupp skiftade mot demokraterna i år. Det är en växande grupp i USA och de har ofta traditionellt socialkonservativa värderingar.

Inga kommentarer: