torsdag 13 november 2008

Obamas stabschef

Mycket har skrivits, analyserats och tolkats om Barack Obamas val av chief of staff, Rahm Emanuel. Han beskrivs som en tuff förhandlare och har inte visat prov på allt för mycket vilja att samarbeta över partigränserna. Jag har inte läst om det i svensk media men i USA uppmärksammades det mycket att Emanuel var inspiration för rollfiguren Josh Lyman i West Wing (Vita Huset).

En annan sak som uppmärksammats, inte minst i arabvärlden, är att han är jude. Pappan var dessutom medlem i det militanta Irgun. Rahm Emanuel själv lämnade Bill Clintons presidentvalskampanj för att frivilligt tjänstgöra i Israel under gulfkriget 1991. Jag förmodar att Barack Obamas planer på diskussioner utan förbehåll med Irans president Achmadinejad härmed kan anses vara lagda på is.

3 kommentarer:

Rickard sa...

Det är häpnadsväckande att du kör med detta resonemang, som är snudden på antisemitiskt.

Du antyder att han skulle känna mer lojalitet med Israel än med USA, vilket är ett klassiskt tema på detta område.

Dessutom är stabschefen inte involverad i utrikespolitiska beslut, vilket du borde veta.

Och även om han skulle motsätta sig diskussioner med en antisemitisk folkmordstörstande islamistdiktator - tycker du att det är någonting mystiskt?!

Skamligt.

Mats G Nilsson sa...

Första gången någon misstänker mig för att vara "snudden på" antisemitisk. Det är såklart fullkomligt befängt.

Att Rahm Emanuel är jude och har tjänstgort i Israel är inget hemligt, inget fult och inget att skämmas för. Jag skriver endast att det uppmärksammats i arabvärlden av den enda anledningen att det har det.

Slutligen, nej det är verkligen inget märkligt med att motsätta sig diskussioner med Achmadinejad. Det märkliga är att Obama sagt sig vara villig att göra detta utan förbehåll.

Ronie Berggren sa...

rickard,

antingen läser du inte inlägget du kommenterar, eller så läser du det från ett väldigt enögt och okunnigt perspektiv:

Inlägget handlar inte på något sätt om att Rahm skulle vara mer lojal mot Israel än mot USA. Vad det handlar om är dock att Obama från högerhåll anklagats för att ha intagit en "duv-hållning" gentemot Iran, något även McCain syftade på i valkampanjen när han anklagade Obama för att vilja sätta sig ner och förhandla med bl a Iran "without pre-conditions".

Att Obama väljer en stabschef som är jude och som kämpat med IDF - innebär dock att Obama förmodligen inte kommer att vara lika mesig mot Iran, som han anklagats för att vara. Det var det Mats G Nilsson i inlägget ville ha sagt - inte de saker du tolkar in.

Att du ens kan tro att Mats som kampanjade för McCain - dvs den kandidat som tydligt(tydligare än Obama) motsatte sig förhandlingar med vad du kallar "en antisemtisk folkmordstörstande islamistdiktator" skulle vara snudd på antisemtisk är ju rent befängt. Tvärtom, så är det snarare en positivt nyanserad analys av den administration han själv inte stödde.

Läs inläggen två gånger innan du skriver fler liknande kommentarer.