söndag 23 november 2008

Hårfin ledning i Minnesota och pengaregn över Georgia

Det svänger i Minnesota. Det officiella men preliminära resultatet gav republikanen Norm Coleman 215 rösters övervikt över demokraten Al Franken. Ledningen var nere i 120 röster i slutet av veckan men har under helgen stigit till 167. Nu har 65 procent av de 2,9 miljoner rösterna räknats igen. Omräkningen har gått relativt lugnt till men tusentals röster kommer att utmanas av respektive kampanj. En kampanj utmanar när man är missnöjd över den tolkning som sker i vallokalen. Detta väntas dock inte ge särskilt stor effekt.

Omräkningen har så här långt medfört att antalet godkända röster stigit något. Minnesota tillämpar voter intent vilket innebär att om man kan utläsa att väljaren velat rösta på ett sätt så kommer den rösten att räknas även om den är felaktigt ifylld. Om jag förstår kartan över distrikten rätt så har fler demokratiska distrikt räknats än republikanska. När antalet godkända röster stiger så bör detta rimligen ha hjälpt Franken. På liknande sätt bör Coleman gynnas om och när antalet godkända röster stiger i mer republikanska distrikt. Viss fördel Coleman alltså men å andra sidan verkar inte mycket utfalla till republikanernas fördel detta val så osvuret är fortfarande bäst.

I Georgia rapporteras att pengarna fortfarande strömmar in över den återstående senatskampanjen. Det kommer en strid ström av tunga politiker också. Rudy Guiliani är senast i raden att avisera att han kommer att kampanja i delstaten.

Inga kommentarer: