onsdag 2 juni 2010

SVT brister i allsidighet

Tanken bakom begreppet public service är att alla medborgare i ett demokratiskt land ska få tillgång till opartisk och mångsidig information inom en mängd olika områden. Ett public service-företag spegla omvärlden ur många olika perspektiv. Som SVT-tittare ska man kunna ta reda på vad som tilldrar sig i landet och världen runtomkring så att man själv kan bilda sig en egen åsikt.

Texten är från SVT:s hemsida. Dessvärre stämmer de inte alls överens med verkligheten.

Jag såg en svensk nyhetssändning igår, Rapport 19:30. De hade tre reportage om det som skett när israeliska soldater steg ombord fartyge i Ship to Gazakonvojen.

I det första reportaget fick fyra personer komma till tals. En aktivist, Erdogan och Clegg som alla ensidigt kritiserade Israel. När sedan en israel fick komma till tals hade man letat fram en regimkritiker som kritiserade sin regerings agerande. Detta var huvudnyheten i det som kallas public service.

Andra nyhetsinslaget var från Beersheeva och en intervju utanför fängelset med en av aktivisternas försvarsadvokater. Här intervjuades faktiskt två civila israeler. En kvinna som sade att Israel försöker undvika våld och en man som talade om att Israel hade en mycket stark armé. Kopplingen till reportaget i övrigt var kanske inte solklar men de fick i alla fall yttra sig.

Det tredje reportaget handlade om de anhöriga till de svenska som deltog i aktionen. Inte så mycket att säga om det mer än att det är en svensk anhörig i Sverige som får kommentera vad som skedde på båtarna när hela världen i övrigt får se bilder som helt uppenbart ger en delvis annorlunda bild.

Summa summarum anser SVT:s rapportredaktion inte att uttalanden från Israels regering är intressanta. Man tycker inte heller att svenska tv-tittare behöver se bilder från den händelse som är deras huvudnyhet.

Det där med att skildra olika perspektiv gäller uppenbarligen inte när det är Israel som är inblandat. När man så ensidigt presenterar en sida av saken är det inte längre journalistik. Det är propaganda.

Vill man ha fri och allsidig television är det inte tv-licensen man skall värna. Nej det handlar om att se till att man har ett tv-abonnemang så man kan se BBC, Skynews, CNN, Al-Jazeera etc. Kanaler som ger båda sidorna utrymme.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ch.A.I´Morisoner-not.2010.06.04.Fredag.-Stockholm.-

Hej Mats!-

Ditt inlägg om Svt - AKTUELLT såväl som RAPPORT - är helt korrekt. Tyvärr gäller det ( : bortsett från problemet med tvångslicensen som endast relaterar till Svt/SR : ) också Tv 4`s NYHETERNA liksom svensk tidningspress i största allmänhet.
ANTISEMITISMEN är en gammal i lika i ingrodd som i ond och i renodlat uti ondeskefull hat- och förakt- och avsky´s- historia, vilken pågår i dag i Sverige som en i dagsaktuellt i pågående "såpa" till agenda och propaganda direkt och/eller i indirekt i riktad mot liksom jämte JUDAR-NA- och jude-n- som jämte hela den judiska religiösa läran liksom jämte den judiska nationen i formgestaltning av Staten Israel. Lögner och Falsarier - tillika och Lögnarna och Falsarieisterna själva i självft - är i helt i fritt i - obs! - i ett Obehindrat i Obemötta i verkande uti och utav etermediernas alla diverse kanalers flöden. Så också då i de för allmänheten i tvångsbetalda licensfinasierande Svt´s RAPPORT och AKTUELLT-redaktioner utgåvor liksom Sr´s nyhetsförmedling tillika div. nyhetsdiskusionsforum. Det är bara att slå på apparaturen och - obs! - LYSSNA! och SE! och sålunda blott och bara kunna KONSTATERA! FAKTUM! bestående uti och utav anti-neuteraliteten! och den kompakta - i den till Svt och Sr juridiska textskrivningen mellan Staten och Företagen ifråga - partiskheten, enögheten, med Israel som den/det "onda" , "skyldiga" , etc..
Och allt detta - givetvis - medspelande till - obs! - en Direkt Medansvarig Part i uppiskandet av hat-stämmningar! jämte mot judar! och judarna! som grupp i Sverige! Och om NÅGONTING! är förkastligt och gränsande till ett i fortsatt! i brott! och brottslighet jämte! mot Mänskligheten! den-Självft! - som helhet och idé och fakticitet - så är det ju allt detta öppna och/eller förtäckta i antisemitiska hatprogrammet jämte Staten ISRAEL liksom mot Folket som bor där. Allt betalat med licenspengar och vanliga svenska judars Oacceptabla vardagsutsatthet i form av måltavlor för Okunniga Svenska anti-/mot-männsikor´s lika stelbenta rigida som uråldrigt i psykosocialt i rotade ondska; hatets fysiologi - det skamlöst och skuldlöst i skamliga som skyldiga rättfärdiggörandet av ondskans misstänkligjörandebetende, falska utsagor, lösa i alldrig i bemötta lögner - osv., osv., . ... Och detta är Sverige i dag, i vår tid. - En kunde lätt tänka att detta Sverige istället var Nazi-Tysklands förperiod ( 1930-talet och frammåt ) och/eller Stalinismens sovjetiska interna judehets, bara ifall en självft dock inte vore så i upplyst om att vi nu lever - i de bästa av tider - uti det demokratiska, nyktra och sakligt balanserade ... Sverige. ...

Mvh.

Ch.A.I.M.

Anonym sa...

Excelent artikel! /Taty