måndag 7 juni 2010

Bilder från Turkiet och beröm från Iran

Samtliga sju partiers företrädare kritiserade Israel för aktionen emot Ship to Gaza under dagens riksdagsdebatt. Det var dels välgrundad kritik emot övervåld och att insatsen skedde på internationellt vatten. Det var dels traditionell ensidigt skuldbeläggande av Israel. Precis som det brukar låta.

Fredrik Malm (FP) utmärkte sig då han kritiserade såväl Israel som Hamas och de krafter som via extremism försöker förstöra fredsprocessen. "Det var knappast någon hemlighet för de svenska aktivisterna vilka organisatörerna var" sade Malm bl a.

Den turkiska tidningen Hürriyet visar nu bilder som undanröjer alla tvivel på det våld de israeliska soldaterna utsattes för. Tidningen publicerar också aktivisters vittnesmål som inte på något sätt döljer sina gärningar eller att det var planerat.

Expressen visar faktiskt några av bilderna. Det gör inte Svenska Dagbladet men de berättar i alla fall att bilderna existerar. Aftonbladet låter, via en israelisk tidningsartikel, en israelisk soldat komma till tals.

Dagens Nyheter rapporterar ingenting av detta men proklamerar glatt att de båda skepp Iran hotar skicka till området är att betrakta som "hjälpfartyg". Jag noterar att Urban Ahlin (S) i dagens riksdagsdebatt anser att tillkomsten av iranska fartyg i området däremot riskerar att eskalera konfliketen. Övriga världen verkar, milt uttryckt, dela Ahlins bedömning om läget.

Apropå Iran så rapporterar nyhetsbyrån Fars att Achmadinejad i fredags talade vid den 21:a årsdagen av Khomeinis död. Han menade att Khomeini ansåg att staten Israel skulle försvinna för gott och Achmadinejad anser att hans dröm nu håller på att förverkligas. Han berömde särskilt de europeiska länderna för att ha skött sig väl under Ship to Gazakonflikten.

Inga kommentarer: