tisdag 1 juni 2010

Fakta först eller har Obama fel?

Fördömandena av Israel efter bordningen av Ship to Gazafartygen är omöjliga att räkna och kommer från (nästan) alla håll. Kritiken i media är ännu så länge ensidig. Jag förvånas varje gång över att det i svensk media är personer som alltid avskytt Israel som nu skall lyftas fram för att berätta hur det verkligen ligger till. Ett märkligt påfund som jag faktiskt inte hittat någon annanstans i världen.

Jag undrar om Barack Obama verkligen har så fel när han menar att det vore bra med fakta före fördömanden? Det är inte lätt framför sin dator att få bra information om vad som verkligen skett. Den israeliska vänstertidningen Haaretz har varit min huvudkälla idag (för er som inte vet så är Haaretz kritisk mot den nuvarande regeringen i allmänhet och emot hanteringen av Ship to Gaza i synnerhet). Haaretz beskriver ett händelseförlopp där fartygen inte hörsammat anrop. Där de israeliska soldaterna överfallits. Vapen har tagits ifrån dem. De har attackerats med knivar och pistolskott. Ett par soldater har kastats ned från bryggan. Några har hoppat överbord när de flytt.

Detta ursäktar inte att aktionen tycks ha ägt rum på internationellt vatten. Detta ursäktar inte bruk av övervåld. Det nyanserar dock bilden av vad som hände. Bl a DN visar en av alla de filmer som visar hur aktivisterna går till attack på en av båtarna (på de övriga gick det uppenbarligen lugnt till). Norska Verdens Gang visar hur Hamas förberedde mottagandet av Ship to Gaza. Här finns också uttalandet från taleskvinnan Greta Berlin om att fartygskonvojen inte alls handlar om att ge humanitär hjälp. För att undanröja all tvekan om kopplingen till Hamas visar Fred i Mellanöstern upp bilder på hur Hamas mottog Ship to Gaza för två år sedan.

Jag känner mig kluven. Jag tycker fartygen kunde ha släppts igenom men jag känner inte sympati med dem som springer Hamas ärenden.

1 kommentar:

Anonym sa...

äntligen, någon ned tankarna på rätt plats. jag undrar, vad är de alla så kallad intelligenta/intellektuella svenskar och vad är det som hindrar de för att tänka bara lite länge? verkligen ett stort fråga tecken???

tack för din inslag. lite hop i ett mörkt hav