onsdag 29 april 2009

Obamas 100 första dagar

Världen uppmärksammar idag president Obamas första 100 dagar vid makten. Obama själv verkar tona ned det tidiga jubiléet väl medveten att sådana tenderar att fokusera på vad som gjorts - och inte gjorts. Förr eller senare skall det bockas av vad som egentligen genomförs. Det blir svårt för Obama, det är svårt för varje amerikansk president.

Obama har rivstartat, han bibehåller sin popularitet från valrörelsen och han har inte gjort några stora misstag. Han har ett nytt tonläge gentemot vissa av nationens fiender (Iran) jämfört med president Bush. Han har ett nytt tonläge gentemot nationens allierade (Israel) jämfört med presidentkandidaten Obama.

Framgången så här långt ligger i orden. Han beskriver stämningen i nationen väl och får uppslutning till sina stimulanspaket. Åtgärderna och paketen som skall rädda jobben, ekonomin och sjukvården är inte märkbart mer populära idag. Det är avsändaren som är populär.

Omvärlden älskar Obama. Nästan utan reservationer och ganska ofta utan någon djupare insikt om vad den amerikanske presidenten står för. Jasenko Selimovic skriver en intressant krönika om européers förhållningssätt till President Obama som kan rekommenderas.

Inga kommentarer: