tisdag 13 oktober 2009

Obama upprustar mer än Bush

Den nyutnämnde fredspristagaren Barack Obama sänder mer soldater till Irak och Afghanistan är sin företrädare George W Bush. När insatsen i Irak var som störst i slutet av 2007 och i början av 2008 hade USA 160 000 soldater i Irak och 26 000 soldater i Afghanistan, totalt 186 000.

Just nu befinner sig 124 000 amerikanska soldater i Irak och 65 000 i Afghanistan, totalt 189 000. Barack Obama har alltså redan mer soldater i tjänst i dessa båda länder än företrädaren George W Bush. Nu aviserar Vita Huset enligt Washington Post dessutom ytterligare truppförstärkningar med 13 000 soldater.

Det är inte alltid de faktiska förhållandena som avspeglar sig i vår bild av amerikansk politik.

4 kommentarer:

elina sa...

Gillar din Reagancitat!
Jag tycker att Obama kan sända ett tack till Bush för priset.

jolpe sa...

Var inte kriget i Afganistan det krig som behövdes, fast Bush d.y. gjorde ett privatkrig för sin pappa i IRAK? Det är i Afganistan folket behövs. Trappar man ner där så stängs flickor av från skolor, hela världen får vara med och fira årets skörd av opium, mm..
När Afganistan fungerar som land kan man diskutera neddragningar.

Mats G Nilsson sa...

Jag är på intet sätt emot insatsen i Afghanistan. Min poäng är endast den att Obamas politik vanligtvis inte beskrivs på detta sätt och att hans europeiska popularitet delvis bygger på en bild som inte är korrekt.

Lew sa...

Naja, att upprusta ar val i min varld att bygga fler missiler, flygplan, skepp och tanks (se Ryssland).
Soldaterna som nu kommer vara insatta i Irak & Afghanistan var ju anda pa lonelistan, med andra ord kan det knappast vara en upprustning vi talar om.