torsdag 22 oktober 2009

Kammardebatt om ungdomars möjligheter


Socialförsäkringsdebatt i kammaren. Moderaternas representant är Helena Riviere, trea från höger i bild. Längst bort sitter en ensam sosse och drömmer sig bort. Idag avhandlas ungdomars möjligheter att återkomma till arbete. Vänsterpartiet valde lite oväntat att berömma regeringen för att det äntligen händer något. Kanske är det ett dåligt samvete som gör sig gällande. Under vänsterns inflytande hände inte mycket för att hjälpa unga med aktivitetsersättning.

1 kommentar:

Mikael sa...

Hej! Det är jätteviktigt att det händer något vad gäller ungdomars möjligheter. Men ännu viktigare och kanske allra viktigast är att se de relativt nyutexaminerade akademikerna som idag är arbetslösa och utfrysta. Det är i alla fall min och många andras erfarenhet när vi söker jobb. Problemet vi också möter är att vi inte räknas som ungdomar längre därför att vi är 30+ idag.

Problemet är också att Arbetsförmedlingen har gett oss sin dödsdom. De har tyvärr meddelat att de inte kan göra något för att hjälpa just oss därför att vi har varit "dumma nog" att investera i en högskoleutbildning inom någon av de samhällsvetenskapliga disciplinerna och att vi var dumma nog att "ta ut examen".

Detta skall inte uppfattas som gnäll från min eller andras sida utan information/fakta som kan vara bra för er att ha i åtanke för det fortsatta arbetet med att utveckla Sverige.

Problemet är helt enkelt att vårt utbildningssystem och speciellt de akademiska utbildningarna har inte hängt med i samhällsförändringarna och strukturomvandlingarna, vilket medfört att de flesta trillar "mellan alla stolar" efter examen även när de är aktiva och söker jobb.

Så det är inte bara ungdomar som har det svårt idag, och jag hoppas verkligen att någon börjar våga prata med oss istället för om oss, eller som det är idag, ingen pratar med oss alls utan vi bemöts med tyst psykisk mobbning.