onsdag 20 januari 2010

#41 Ingenting är omöjligt!

Det "omöjliga" har inträffat. Trots att demokraterna har tre gånger så många väljare som republikanerna i Massachusetts så var det republikanen Scott Brown som vann den tomma stolen i senaten. Röstsiffrorna slutar på cirka 52-47 % i Browns favör.

Givetsvis är detta ett kraftigt bakslag för president Obama. Dels för att sjukvårdsreformen uppenbarligen skrämmer bort väljare och får de viktiga mittenväljare att vända sig högerut. Men det är också ett bakslag för en sittande president att hans förmåga att nå sina egna väljare falnat i så snabb takt. President Obama satsade en hel del förtroendekapital i Massachusetts när han kampanjande för Coakley. Hans insats verkar inte ha betytt någonting för väljarsiffrorna. Det är ett tydligt meddelande från liberala Massachusetts exakt ett år efter att Obama svor presidenteden.

Vissa börjar redan spekulera i en stjärnsmäll för demokraterna i november när det är ordinarie kongressval. Man ska nog vara försiktigt med det. Visst har republikanerna tagit några stora skalper de senaste månaderna (två guvenörsposter och nu en plats i senaten) och visst ser opinionssiffrorna bra ut. Samtidigt ska man komma ihåg att ett nytt 1994 är svårt att upprepa. Då tillkom nya väljare som inte tidigare deltagit i valen, nu är dessa redan delar av det republikanska partiets kärnväljare.

Inga kommentarer: