måndag 18 januari 2010

Kan det "omöjliga" hända?

Det borde väl egentligen inte vara möjligt. Staten kallas ofta den mest liberala i USA och platsen som skall fyllas är ikonen Ted Kennedys. Den stora valfrågan kallas för Ted Kennedys livsverk men ändå håller det omöjliga på att hända. Republikanen Scott Brown har tagit en liten ledning över demokraten Martha Coakley dagen före senatsvalet i Massachusetts.

Intresset för detta val har blivit enormt i USA den senaste veckan. Coakley ledde med 30 % för några veckor och såg ut att gå mot en väntad storseger men har alltså tappat hela försprånget på kort tid. Vinner Scott Brown försvinner demokraternas 60-40 ledning i senaten och republikanerna kommer sätta käppar i hjulet för sjukvårdsreformen. Demokraterna satsar därför hårt med både president Obama och förre presidenten Clinton kampanjande på plats för Coakley.

Hårt är också tonläget och mycket krut (och pengar) satsas nu på att svärta ned Scott Brown i denna delstat som inte röstat fram någon republikansk senator sedan 1972. Obama vann t ex Massachusets med överlägsna 62-36 för ett år sedan. Och eftersom de flesta attackerna numera kommer från vänster mot höger så uppmärksammas detta ingenting i Sverige. När den vinden vänder lär du få reda på det av Bo-Inge m.fl...

Inga kommentarer: