onsdag 19 maj 2010

Nya sanktioner mot Iran

De fem länder med vetorätt i FN:s säkerhetsråd har tillsammans med Tyskland förhandlat fram ett förslag om utvidgade sanktioner mot Iran för landets vägran att avbryta sitt kärnteknikprogram. Om förslaget antas av är det fjärde FN-resolutionen som antas mot Irans kärnteknikprogram.

Det är bra och efterlängtat att säkerhetsrådet nu kan anta tuffare sanktioner. Denna gång handlar det om striktare vapenembargo, fartygsinspektioner och sanktionsmöjligheter emot företag och banker.

Hela förslaget kan läsas om ni klickar här.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Att sanktionera Iran innebär att man sanktionerar sig själv, sedan tycker jag att det är beklagligt att du tycker att "sanktioner är bra och efterlängtade", skaffa dig lite perspektiv, Iran har aldrig någonsin svikit sina förpliktelser när det kommer till NPT och IAEA, men du jag kan försäkra dig att Israel kommer att få det tufft när dem nu blir granskade, om inte dina vänner använder sin Veto-rätt förstås. En liten rådgivning från min sida är också att du ändrar på din skräp journalistik. Var som Ahmadinejad, var smart.

Janne Josefsson sa...

Vadå bra? Tillhör du bombhögern kanske? Det är ju på ditt samvete dödsoffren kommer ligga när USA ockuperar ytterligare ett land.

Anonym sa...

Bäste Mats
Skrämmande att Du stödjer fem stormakter som själva är anklagade för olagliga innehav av atombomber. Mot NPT avtalet hjälpte vissa av dessa skurk stater Israel att bygga mer än 200 atombomber och mot NPT avtalet utvecklar de nya generationer av kärnvapen utan minsta kontroll.
118 länder d.v.s. stora delar av världen stödjer islamiska republiken Irans för sin fredliga kärnteknologi.
Stormakter är kända för massmord och innehav av massförstörelse vapen. Hur kan du stödja dessa kriminella stater?
Har du glömt Koria, Vietnam kriget?
Har du glömt invasionen av Afghanistan då ryssarna tvingade ett fredligt, fattigt folk i ett långvarigt krig?
Du kan inte glömma Englands och frankrikes barbariska krig mot folk i Asien, Afrika som kämpade för sina länders självständighet.
Visa bara ett ex. där Iran skulle angripa ett land?
Det historiska avtalet mellan Iran, Turkiet och Brasilian är ett bevis på misslyckat försök att isolera Iran.
Tiden har ändrats och utvecklings länderna kommer att spelar viktig roll i världs politik mot den diktaturiska världsordningen som den stora SATAN/USA dikterar!
Vänligen
Firooz Aghdam

Mats G Nilsson sa...

Anonym: Oj, Iran har "aldrig svikit sina förpliktelser". Vet faktiskt inte vad man svarar på sånt. Berätta var du får dina nyheter!

"Janne Josefsson": Vet inte riktigt vad "bombhöger" innebär eller hur det skulle göra mig ansvarig för om president Obama väljer att skicka trupper utomlands.

Firooz: Hmm mig veterligen så hotar Ahmadinejad en annan nation ungefär en gång per vecka. Tecken på nåt bra eller?