tisdag 18 maj 2010

Inte samma måttstock

Tänk er nyheten att människor var på väg att fråntas sina israeliska medborgarskap för att vissa dess medborgare hade haft fräckheten att gifta sig med araber. Tänk på alla artiklar, alla fördömanden, alla nyhetsinslag och alla vänsteraktivister som spytt sin galla över Israel.

Nu är det tack och lov inte så. Nyheten som TT rapporterar är att ett antal egyptier riskerar sina medborgarskap för att de gift sig med judar (misstänkta sionister). De flesta tidningar i Sverige publicerar inte nyheten. Ingen fördömer någon och ingen verkar vara särskilt upprörd.

Människor och länder bedöms inte enligt en och samma måttstock. Så enkelt är det.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker man kan ställa högre krav på en demokrati än en diktatur men det är roligt att du måste försvara Israel t.o.m. när det inte handlar om Israel. Det måste finna massor med nyheter som inte handlar om Israel där du kan säga att så gör i alla fall inte Israel.

/Mats

Mats G Nilsson sa...

Jag tycker nog man kan ha högre förväntningar på en demokrati än en diktatur. Men skall verkligen det faktum att demokratiska rättigheter saknas vara ett försvar för att man inte ska bete sig anständigt?

Nyheten handlar visst om Israel. Människor som funnit kärleken i Israel ska fråntas sina medborgarskap. Det handlar inte om männsikor som gift sig med svenskar eller danskar. Du verkar faktiskt ha missat hela poängen.

Jonas sa...

Arabvärlden gör det sannerligen inte mer attraktivt att sluta "fred" med den.

Med fredliga relationer som denna behöver man inga krig.

LofgrenMarkus sa...

... ett antal egyptier riskerar sina medborgarskap för att de gift sig med judar (misstänkta sionister).

Den enda som drar likhetstecken mellan "judar" och "misstänkta sionister" är du och inte Egypten. Patetiskt! Verkligen

Och vad har du för åsikt om följande:

1. 4,000 couples a year cannot marry due to halakhic rules

Källa: http://www.haaretz.com/print-edition/news/4-000-couples-a-year-cannot-marry-due-to-halakhic-rules-1.92656


2. MK aims to keep Palestinians married to Israelis from gaining citizenship
Ministerial panel to vote Sunday on amendment to keep High Court from annulling controversial Citzenship Law.

Källa: http://www.haaretz.com/print-edition/news/mk-aims-to-keep-palestinians-married-to-israelis-from-gaining-citizenship-1.1868

Mats G Nilsson sa...

Markus, tänk efter vad du skriver egentligen.

1. Jag tycker självfallet att man skall kunna gifta sig civilt. Men hur i hela friden kan du jämställa det med att få ett medborgarskap borttaget för att du gifter dig med en jude?

2. Det finns knappt ett enda land där äktenskap ger omedelbart medborgarskap. Är du lika upprörd på alla andra eller är ilskan endast riktad emot Israel? I så fall fundera på varför.