torsdag 15 april 2010

Rejäla skatteprotester


Det är inte bara i Sverige som skattepolitiken står i fokus idag. Den 15 april är det nämligen Tax Day i USA. I de flesta delstater ska alltså deklarationerna vara inlämnade idag. Om några veckor har vi vår svenska deklarationsdag vilket i Stockholm brukar uppmärksammas politiskt med att några moderater står vid skatteskrapan och med blandad framgång ber bilister att tuta. I USA är det lite annorlunda.

Förra året demonstrerade en miljon människor (eller flera beroende på vilken källa man vill tro på) och det lär inte bli färre denna gång. Tea Partyrörelsen anordnar en massa evenemang runt om i landet. Det kanske mest intressanta med företeelsen är att det är de nya grupperna och inte de etablerade gamla partierna eller organisationerna som drar de stora folksamlingarna.

När jag senast var i USA i samband med valet 2008 träffade jag ett par personer som nu är ledande inom Tea Partyrörelsen. Radioprataren Mark Williams, sångaren/talesmannen Lloyd Marcus och Deborah Johns som jag talar med på bilden. Deborah Johns blev nationellt känd i USA som motvikt till Cindy Sheehan, vars son dog i Irak, som kritiserade Bush och Irakkriget. Deborah Johns, vars son gjorde tre vändor i Irak, stödde såväl Bush som kriget. Idag är hon bl a vice ordförande i paraplyorganisationen The Tea Party Express. När jag träffade dem så kampanjade de för McCain/Palin.

Inga kommentarer: