tisdag 13 april 2010

Inte mycket till omprövning här!

Idag är det riksdagsdebatt om sjukförsäkringen. De tre företrädarna för oppositionen passar samma dag på att klaga på regeringens aktiva åtgärder i Aftonbladet och förordar den misslyckade gamla vänsterpolitikens återkomst. Detta samtidigt som partiledaren skriver i DN om behovet att ompröva politiken.

Istället för det batteri av åtgärder för att hjälpa människor tillbaks till arbetslivet så vill de rödgröna åter välja passivitetens bana. Under den förra regeringens sista tre år ökade antalet förtidspensionärer med 48 000. Nu ser det annorlunda ut. Under de tre senaste åren har antalet förtidspensionärer minskat med 61 000 personer istället. Samtidigt har antalet sjukpenningdagar minskat. Det s k ohälsotalet har sjunkit rekordsnabbt från 40 till 33 dagar.

Att förändra sjukförsäkringen är nog det mest svåra och komplicerade man kan göra politiskt. Därför är det också det mest modiga en regeringen kan göra. I Sverige har detta varit helt nödvändigt. Tyvärr har vi inte två konstruktiva vägar att välja mellan. Alliansen har en tydlig arbetslinje för de som kan arbeta och en aktiv rehabiliteringskedja för de som behöver vård. Mot detta står en nejsägande vänsterkoalition som vill gå tillbaka till en politik som tidigare misslyckats så fullkomligt.

4 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Alliansen har ju tillräckligt svårt att få defulltarbetsfördamänniskorna i jobb,eller ?

Mats G Nilsson sa...

Måste erkänna att jag inte förstår frågan. Men vi skiljer oss åt om du inte anser att det finns fullt arbetsföra människor inom socialförsäkringen. Jag kommer i stort sett dagligen kontakt med människor som inte vill något hellre än att få jobba.

Silvertörne sa...

Det är väl inte så konstigt att ohälsotalet minskar?

Det beräknas ju utifrån hur många som får ersättning från sjukfärsäkringen. Så, när tiotusentals sjuka nu utförsäkras genom Alliansens ändringar i sjukförsäkringen, så räknas de ju inte längre in i ohälsotalet. Fast det har inte blivit fler friska för det.

De sjuka hamnade bara i en annan kolumn i statistiken. Så, att "ohälsotalet" minskar säger inte nånting alls egentligen.

Anonym sa...

"Det s k ohälsotalet har sjunkit rekordsnabbt från 40 till 33 dagar."

Jag håller med "Silvertörne".

Det här är lek med ord och siffror.