tisdag 30 mars 2010

Demokraterna i USA drabbar Sverige

Historien om hur svenska Orrefors Kosta Boda först vinner och sedan eventuellt förlorar prestigeordern att göra glas till de amerikanska beskickningarna världen över har cirkulerat i svensk press den senaste veckan. Originalartikeln i New York Post hittar ni här.

Av denna historia kan vi lära oss tre saker;

1. Det är ytterst beklagligt om Orrefors Kosta Boda verkligen blir av med ordern. Det är dock inte självklart då New York Post har haft fel förut...

2. Den frihandelskritiska vänstern visar framfötterna i USA. De demokratiska senatorerna Kirsten Gillibrand och Charles Schumer har varit drivande i att fri handel är fel om det ger fel resultat.

3. Svensk media nämner inte med ett ord att det är demokrater som driver denna linje. Aftonbladet lyckas t o m få det till "högerilska" i sin iver att inte berätta vilka det är som ligger bakom. Arg vänster blir alltså högerilska...

Denna historia får uppmärksamhet för dess prestigevärde. Frågan är hur unikt detta är? Om och när frihandeln minskar i USA så är det små handelsberoende länder som drabbas. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Sverige gynnas bäst av en frihandelsvänlig republikansk president i vita huset.

Inga kommentarer: