Den spansktalande tv-stationen Univisions ankare Jorge Ramos berättar om det ökande intresset för latinamerikanska väljare i USA. I år väntas 10 miljoner s k hispanics rösta. Demokraterna har vanligtvis ett 70-30 övertag. Undantaget är som jag skrivit tidigare de som härstammar från Kuba. Båda presidentkandidaterna har besökt stationen. De kommande åren kommer antalet väljare med latinamerikansk bakgrund att stiga dramatiskt. I flera delstater är namnet José det vanligaste. USA är näst efter Mexiko det största spansktalande landet i världen. Ramos tror att den första hispanic presidenten redan är född.
fredag 31 oktober 2008
Spansktalande valrörelse
Den spansktalande tv-stationen Univisions ankare Jorge Ramos berättar om det ökande intresset för latinamerikanska väljare i USA. I år väntas 10 miljoner s k hispanics rösta. Demokraterna har vanligtvis ett 70-30 övertag. Undantaget är som jag skrivit tidigare de som härstammar från Kuba. Båda presidentkandidaterna har besökt stationen. De kommande åren kommer antalet väljare med latinamerikansk bakgrund att stiga dramatiskt. I flera delstater är namnet José det vanligaste. USA är näst efter Mexiko det största spansktalande landet i världen. Ramos tror att den första hispanic presidenten redan är född.
Jämnt i Florida
Hugh Gladwin vid Florida International University berättar om förutsättningarna för kandidaterna i Florida. En faktor för demokraterna är att inflyttningen från New York är omfattande och de är oftast demokrater. En faktor för republikanerna är att dessa demokrater blir mer benägna att rösta republikanskt ju längre de bor i Florida. Afroamerikaner är starkt demokratiska men latinamerikanerna är mer splittrade. Kubaamerikanerna föredrar republikanerna. Även partiorganisationerna är mer jämställda nu. Republikanerna är av tradition välorganiserade. Nu har demokraterna satsat och har en bättre organisation. Opinionsundersökningarna är fortfarande jämna så Director Gladwin vågar inte tippa utgången i valet.
Rekord i förtidsröstning
Tara Smith berättar att Miami Dade county har över 1.2 miljoner väljare. De har 9 800 valarbetare på 542 röstställen. De har satsat 15 miljoner dollar senaste året på ny utrustning. Nu får väljaren med sig en papperskopia på sin röst. Väljarna verkar nöjda så här långt och här har inga incidenter inträffat. 30 procent av väljarna har redan röstat i Miami-Dade. Guvernör Crist har förlängt öppentiderna från åtta till tolv timmar.
Go Redskins Go!
torsdag 30 oktober 2008
Tuff kamp i Florida
Redaktör Richard Bard på Miami Herald berättar om de båda kampanjernas ansträngningar i den största av battleground staterna. Igår var båda kandidaterna i Florida och de väntas komma tillbaka snart. Besked om detta brukar komma så sent som 12 timmar innan. Al Gore kommer i helgen för att kampanja. Redaktör Bard är inte så orolig för att strulet från valet 2000 kommer att inträffa igen.
Going to Miami
Först Reagan nu McCain
onsdag 29 oktober 2008
En bra president på väg
Redaktör David Ignatius på Washington Post berömde lite förvånande President Bush sista år vid makten avseende utrikespolitiken. Han menar att grunden lagts för den kommande presidenten att fördjupa samarbetet med övriga världen. Han menar vidare att USA kommer få en bra president oavsett vem som vinner.
Lokalt amerikanskt valarbete
A happy bunch
Dr Newport radade upp undersökningar som visar att förutsättningarna för demokraterna är oerhört goda. Exempelvis är nu endast 7 procent av amerikanarna nöjda med hur tillståndet är i USA. President Bush får nu bara godkänt av 25 procent av befolkningen. Det är mycket nära den sämsta noteringen någonsin, Harry Truman fick 22 % vid ett tillfälle.
Att republikanerna är något nöjdare än demokraterna kanske inte förvånar. Dock visade Dr Newport att det alltid är på det sättet. De missnöjda och negativa finns på vänstersidan. De mest positiva och optimistiska är alltid republikaner. "The republicans are always a happy bunch".
Apropå opinionsundersökningar kan sägas att det från bägge läger nu framkommit att de inte litar på opinionsundersökningarna. Exempelvis har Barack Obama, John McCain och Sarah Palin idag kampanjat i Pennsylvania. Det har väckt en hel del uppmärksamhet då staten enligt de offentliga opinionsundersökningar är säkrad för Obama. De båda kampanjledningarna är uppenbarligen av annan uppfattning.
tisdag 28 oktober 2008
Världens dyraste kampanj
James Blanchard är fd guvernör och kongressledamot. Han är kritisk till att Obama inte följer kampanjlagstiftningen men beskriver samtidigt hur enkelt det varit att samla in pengar till kampanjen. Människor har självmant hört av sig för att skänka pengar. Detta har han aldrig tidigare upplevt. Totalt kommer kampanjerna kosta svindlande 1 biljon dollar.
Obama bojkottar elak media
Det började med en lokal TV-station i Orlando Florida som frågade Joe Biden om Obamas plan att sprida ut rikedomen i landet. Frågan var om inte detta var en marxistisk idé. Biden blev arg och nu vägrar demokraterna ha något med stationen att göra. Nu har en station i Philadelphia frågat samma sak och nu bojkottas även den.
USA ser på staten på ett annat sätt
Det amerikanska systemet är inte konstruerat att vara effektivt. Det är konstruerat för en liten stat och även om staten nu är väldigt omfattande gäller de grundläggande principerna fortfarande.
King menade att valsystemet automatiskt leder till ett tvåpartisystem även om ”the founding fathers” inte trodde att ett partisystem skulle etableras. Han tror inte att ett tredje parti någonsin kommer bli framgångsrikt. Senast ett tredje parti lyckades var 1956 när republikanerna etablerades på Whigpartiets bekostnad.
Även King betonade de lokala valen och hänvisade bl a till att USA har hela 511 000 förtroendevalda genom delstats- och lokalvalen. Endast 537 personer är valda till en federal befattning.
Individualism är inte själviskhet
Religion är exempelvis ett individuellt val. Religionen, oavsett vilken religion, skall skyddas från staten, inte tvärtom. Att vara amerikan är en politisk idé, det är ingen given kultur.
Rundtur i Washington
Till höger är Lloyd G. Waller från University of the West Indies på Jamaica. Bakom Lloyd syns George Washingtonmonumentet.
Mannen till vänster är väldigt stolt över sin armeniske namne Pachayan som spelar allsvensk fotboll i GAIS. Levon Martirosyan är rådgivare till Armeniens president. Bilden är tagen framför US Capitol
måndag 27 oktober 2008
En tuffare McCain önskas
1 Återprivatisera bankerna.
2 Ta upp Obamas koppling till pastor Jeremiah Wright.
3 Kräva att Obama drar tillbaka förslaget om höjd reavinstskatt.
Morris uppmanade tittarna skänka pengar till organisationer som attackerar Obama.
söndag 26 oktober 2008
På plats i Washington
Läste DN som på första sidan berättade om republikaners avhopp till Obama. Bilden som beskrivs är en kampanj i kris. Inne i tidningen beskrivs hur McCains kampanj har medvind i och med Joe the Plumberhistorien. Det går att se många trender och tecken just nu.
State department har uppdaterat informationen om programmet på hemsidan. Imorgon bitti, söndag klockan 8:30 drar programmet igång. Ingen ledig söndag således men en rundtur på eftermiddagen är utlovad.
lördag 25 oktober 2008
På väg till Washington
När jag var borta sände svensk television ett program som hette någonting i stil med Den svarta staden med det Vita huset. Programmet skrämde slag på mina äldre släktingar då det handlade om den omfattande kriminaliteten i staden. Något jag som student och praktikant aldrig såg en skymt av.
Trots att jag återvänt till USA många gånger har jag inte varit i Washington igen. För 20 år sedan var jag student, nu är jag parlamentariker själv. Får se om jag ser på staden med andra ögon nu.
fredag 24 oktober 2008
Demokraternas frammarsch kan gynna McCain
Demokraternas frammarsch i kongressvalen kan skapa ett dilemma för Obama hur motsägelsefullt det än kan verka. Amerikanarna tenderar att inte låta ett parti styra såväl kongressen som Vita Huset. Detta har drabbat exempelvis Reagan, Clinton och nuvarande president Bush som alla sett sina partier förlora majoriteten i kongressen. Detta kan gynna McCain även om det republikanska partiet i sig inte attraherar väljarna. Maktdelningen är djupt rotad hos amerikanarna.
Med kepsen på
torsdag 23 oktober 2008
Till vänster om svensk socialdemokrati
En titt på skoldebatten är väl värd att göra. Inte minst för de borgerliga riksdagsledamöter som förälskat sig i Obamas vänsterpolitik. Barack Obama intar ofta en hållning till vänster om svensk socialdemokrati. Han tycker inte människor skall få välja skola exempelvis. Visst har han krånglat till det när han skall förklara sin ståndpunkt men Obamakampanjens klargörande tål att läsas och klipps härmed in. Ingen valfrihet här inte:
Senator Obama has always been a critic of vouchers, and expressed his longstanding skepticism in that interview. Throughout his career, he has voted against voucher proposals and voiced concern for siphoning off resources from our public schools. The misleading reports that have been circulated about Senator Obama’s position took excerpts of an interview out of context.
John McCain är av en helt annan uppfattning. Han försvarar rätten att välja skola. Han menar att ökad valfrihet gör skolorna och lärarna bättre:
I find it beyond hypocritical, that many of those who would refuse to allow public school parents to choose their child's school would never agree to force their own children into a school that did not work or was unsafe.
Noteras kan att Barack Obamas egna barn går på privata elitskolor.
onsdag 22 oktober 2008
En svensk Obama kommer att dröja
Det förväntas ett höjt valdeltagande i år och tillskottet består till stor del av unga väljare och personer som aktiverats av Barack Obama och de intensiva demokratiska primärvalen. Men detta är ett osäkert tillskott. Enligt Gallup för fyra år sedan skulle de flesta registrerade väljare rösta på Kerry. Så blev det som bekant inte. Det sker alltid ett bortfall och det brukar vara till demokraternas nackdel.
Rubriken syftar på att vi i Sverige skall vara försiktiga med att förklara en eventuell seger för John McCain med att amerikanarna inte vill ha en färgad president.
tisdag 21 oktober 2008
Abortfrågan
Visst är McCain pro-life, liksom cirka 44 procent av amerikanarna. Men 20 år av konservativa administrationer (Reagan-Bush-Bush) har inte medfört att aborter förbjudits. Fyra år med McCain lär knappast ändra detta. Det är ju faktiskt därför som den kristna högern är skeptisk till honom.
John McCain har deklarerat att han inte vill ha religiöst motiverade domare i Högsta Domstolen. Han har dessutom så sent som 1999 faktiskt uttalat sig till förmån för nuvarande lagstiftning Roe vs Wade.
måndag 20 oktober 2008
”Den där” Sarah Palin
Den ”oerfarne” Sarah Palin avslöjade korruption under sin tid i Alaskas oljekommission. Hon har varit borgmästare i en liten stad. Hon har uppvisat stenhård budgetdisciplin genom att stoppa 13 procent av budgetanslagen som guvernör. Hon lever som en lär och födde sin femte son, Trig, med vetskapen att han har Downs syndrom.
I Alaska anser 89-93 procent enligt olika undersökningar att deras guvernör gör ett bra jobb. Siffror de flesta bara kan drömma om. Kan det rentav vara så att Alaskaborna vet lite mer om Sarah Palin än vi gör?
söndag 19 oktober 2008
Colin Powell stöder Obama
Utspelet skedde i Meet The Press. Powell som till skillnad från Obama stöder kriget i Irak motiverade sitt ställningstagande med den ekonomiska politiken och att Obama har förmågan att entusiasmera nationen. McCain kritiserades för att vara för negativ och Palin för att vara för oerfaren.
lördag 18 oktober 2008
Kennedy, Nixon, Perot och nu Obama
fredag 17 oktober 2008
USA-valet är absolut inte avgjort
Om analysen istället utgår från förväntade väljare krymper Obamas försprång till 3 procent (49-46). Denna metod visade att Bush ledde över Kerry med 49–47 för fyra år sedan. Det visade sig att Bush vann med 2,5 procent.
Ett försprång på 3 procent överensstämmer exakt med vad IBD/TIPP redovisar. De hade bäst resultat 2004 och redovisar dessutom att antalet osäkra väljare är 13 procent.
Fortsatt fördel för Obama men valet är långt ifrån avgjort.
Negative campaigning
De båda kandidaterna använder sig i ungefär lika stor utsträckning av negative campaigning. Obama inledde kampanjen med mer negativ annonsering men nu gör McCain det i större utsträckning. Senaste veckan annonserade Obama för 21,5 miljoner dollar. McCain spenderade under samma tid 9,2 miljoner dollar.
Andelen negativa annonser är högre hos McCain men totalt sett är det ganska lika. Skillnaden är att Obama har så mycket mer pengar att röra sig med. Fram tills nu kan 73% av McCains annonser anses attackera Obama medan 61 % av Obamas annonsering attackerar McCain.
torsdag 16 oktober 2008
Too little too late?
De konservativa bedömarna verkar tämligen nöjda med McCains insatser. Det var denna McCain de velat se tidigare under kampanjen, en mer offensiv och attackerande McCain. Själv är jag inte lika övertygad. Jag snarare saknar den frispråkige och, i ordets rätta bemärkelse, moderate John McCain.
Frågan är förstås om detta räckte för att vända valvinden? Svaret är förmodligen nej. Någon riktig ”turn-over” var svår att identifiera. Obama uppträdde lugnt och samlat och gjorde inte bort sig. Han tog själv upp samröret med den omtalade Bill Ayers och lär inte ha lidit allt för stor skada av det.
Noterbart var könsskillnaden i de osäkra väljarnas reaktion. Så fort Obama öppnade munnen blev kvinnorna nöjdare än männen, när McCain pratade så var männen nöjdare. Det stämmer förvisso med hur väljarkåren ser ut men att reaktionerna omedelbart följer detta mönster i varje fråga är förvånande.
onsdag 15 oktober 2008
Inatt gäller det!
Barack Obama leder i samtliga opinionsundersökningar och har klarat de tidigare debatterna bra. Han anses antingen ha vunnit eller åtminstone fått oavgjort de tidigare mötena. Få, om ens någon anser att McCain avgått med segern. Många bedömare menar att det måste ske nu ikväll annars är loppet kört. Det kommer inte ges en bättre möjlighet att vända trenden än ikväll. Mycket står på spel, en spännande batalj är att vänta.
Många republikaner anser att McCain borde gå tuffare fram emot Barack Obama som man anser ha fått en alldeles för enkel resa. Kanske blir det därför de tuffaste tongångarna vi någonsin hört från Arizonasenatorn. Eller så väljer ensamvargen sin egen väg och gör det oväntade igen.
tisdag 14 oktober 2008
Money talks?
För den som vill fördjupa sig i statistik kring kandidaternas annonsering rekommenderas det förnämliga Wisconsin Advertising Project som redogör både för annonseringens omfattning och innehåll.
måndag 13 oktober 2008
På väg till USA
The International Visitor Leadership Program brings participants to the United States from all over the world each year to meet and confer with their professional counterparts and to experience the U.S. firsthand. The visitors, who are current or potential leaders in government, politics, the media, education, and other fields, are selected by American Officials overseas. More than 200 current and former Heads of State, 1,500 cabinet-level ministers, and many other distinguished world leaders in government and the private sector have participated in the International Visitor Leadership Program.
söndag 12 oktober 2008
Ny blogg med fokus på det amerikanska presidentvalet
Välkommen hit och hoppas du återkommer!