tisdag 30 mars 2010

Demokraterna i USA drabbar Sverige

Historien om hur svenska Orrefors Kosta Boda först vinner och sedan eventuellt förlorar prestigeordern att göra glas till de amerikanska beskickningarna världen över har cirkulerat i svensk press den senaste veckan. Originalartikeln i New York Post hittar ni här.

Av denna historia kan vi lära oss tre saker;

1. Det är ytterst beklagligt om Orrefors Kosta Boda verkligen blir av med ordern. Det är dock inte självklart då New York Post har haft fel förut...

2. Den frihandelskritiska vänstern visar framfötterna i USA. De demokratiska senatorerna Kirsten Gillibrand och Charles Schumer har varit drivande i att fri handel är fel om det ger fel resultat.

3. Svensk media nämner inte med ett ord att det är demokrater som driver denna linje. Aftonbladet lyckas t o m få det till "högerilska" i sin iver att inte berätta vilka det är som ligger bakom. Arg vänster blir alltså högerilska...

Denna historia får uppmärksamhet för dess prestigevärde. Frågan är hur unikt detta är? Om och när frihandeln minskar i USA så är det små handelsberoende länder som drabbas. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Sverige gynnas bäst av en frihandelsvänlig republikansk president i vita huset.

måndag 29 mars 2010

Klubban är överlämnad

Idag har jag ätit lunch och överlämnat diverse material till min efterträdare som ordförande i Kungsholmsmoderaterna. Det känns bra att få lämna över till en så engagerad och duktig person som Johan Möller. Stort grattis och lycka till!

Tre år i rad - det har (S) aldrig gjort!

I helgen presenterade alliansen den kommande skattesänkningen för landets pensionärer. Förslaget innebär en skattesänkning på ca 1200 - 1400 kronor per år beroende på kommunalskattenivå för en ensamstående pensionär med full garantipension. För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning på ca 2400 - 2800 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

Tillsammans med de två tidigare skattesänkningarna innebär detta en sammanlagd skattesänkning på ca 4500 - 5800 kronor per år. Alliansen sänker alltså skatten för pensionärerna tre år i rad. Socialdemokraterna sänkte inte skatten en enda gång på 12 år.

fredag 26 mars 2010

1994 igen?

Opinionsmätningar ska naturligtvis alltid tas med skopor av salt men det är slående vilken medvind republikanerna har nu om man studerar opinionsundersökningarna för de kommande valen på delstatsnivå. Politicos sammanställning visar att det är endast i säkra demokratiska fästen som demokraterna ligger i ledning. Det republikanska övertaget är markant. En effekt av sjukvårdsförsäkringen eller ett djupare missnöje?

torsdag 25 mars 2010

Belgiska senaten på besök


Idag gästades socialförsäkringsutskottet av en delegation från den belgiska senaten. De avslutade sitt Sverigebesök idag så de var väl informerade om hur bl a det svenska pensionssystemet fungerade. Frågorna handlade mest om pensioner och föräldraförsäkringen. På vänster i bild syns utskottets ordförande Gunnar Axén (M) och till höger i bild syns den belgiska utskottsordföranden Nahima Lanjri (kristdemokrat).

onsdag 24 mars 2010

Obamas största framgång - men problemen finns kvar

Det har varit fascinerande att följa antagandet av den nya amerikanska vårdreformen. Skulle president Obama få stöd av sina egna partikamrater i sin viktigaste valfråga? Nu vet vi svaret; Barack Obama lyckades till slut få lagförslaget genom den amerikanska kongressens regel- och procedurdjungel. I och med detta har Obama uppnått sin största (rentav den enda stora?) realpolitiska framgång.

Vad reformen egentligen innebär är inte helt enkelt att få grepp om. Det är definitivt inte så att alla amerikaner nu FÅR en allmän hälso- och sjukvårdsförsäkring. Däremot TVINGAS alla amerikaner skaffa sig en sjukförsäkring. Den som inte skaffar försäkringen kommer faktiskt att få betala böter.

I praktiken innebär detta att de flesta amerikaner även fortsättningsvis kommer att ha sin sjukförsäkring kopplad till anställningen, alltså precis som idag. Företag kommer också att kunna bötfällas om de inte erbjuder sjukvårdsförsäkring. Det är mer piska än morot som gäller.

Försäkringsbolagen ska inte få neka någon försäkring oavsett sjukdomshistoria. De får inte heller skilja avgiftssättningen beroende på kön eller yrke. De får inte heller sätta tak för hur dyra sjukvårdskostnaderna får vara. Detta är naturligtvis helt rimligt och bra.

Det fanns ursprungligen ett förslag även om en statlig sjukförsäkring. Inte för att förstatliga hela försäkringen utan fungera som prispress på de privata försäkringsbolagen. Dessa planer fick dock skrotas under processen för det var för utmanande.

Idag uppges nästan 50 miljoner miljoner amerikaner sakna försäkringsskydd. Kommer nu alla amerikaner vara försäkrade? Just detta är faktiskt enkelt att svara på; svaret är glasklart NEJ. De mest optimistiska räknar med att 95 procent är försäkrade om några år. Ingen räknar med att alla amerikaner i och med detta kommer att ha ett fullgott försäkringsskydd eller ens vara försäkrade inom överskådlig framtid.

De som är oförsäkrade kan grovt förenklat tillhöra två kategorier, de som inte vill och de som inte kan. För de som självmant väljer att stå utanför är det piskan som gäller. De ska betala annars blir det böter. För de som inte kan av ekonomiska skäl ska försäkringsavgiften subventioneras. Hela reformen beräknas enligt Vita Huset kosta cirka 940 miljarder dollar de kommande 10 åren. De republikanska kritikerna hävdar förstås att summan kommer att bli mycket större.

Summa summarum så har det land som satsar mest i världen per capita på sjukvård utan att kunna erbjuda alla en god sjukvårdsförsäkring nu gjort sjukvården ännu dyrare utan att kunna erbjuda alla en god sjukvårdsförsäkring. Inte så mycket att jubla över eller...?

tisdag 16 mars 2010

Över- & underskott

Har uppdaterat Pensionssystemet med siffrorna från 2009. Det finns både över och underskott att rapportera. Enkelt uttryckt ser det fortfarande tufft ut men ändå klart ljusare än vad det gjorde för ett tag sedan. Känner igen det där...