onsdag 24 december 2008
fredag 19 december 2008
Obama ger republikanerna chansen
Barack Obamas administration har bjudit på ett par överraskningar. Kanske framför allt det faktum att flera politiska platser öppnas för republikanerna att ta sikte på.
Den hemliga källan till Watergateskandalen Deep Throat har avlidit. Ett stycke presidenthistoria även det.
Denna blogg kommer byta inriktning nästa år. Mer om detta senare..
fredag 12 december 2008
Vad händer med frihandeln?
Den amerikanska vänstern håller nämligen inte med. De har inte gett upp hoppet utan gläds åt att Obama inte talar frihandel under pågående kris. De följer utnämningarna noggrant och konstaterar att Obama intagit fackföreningsvänliga positioner i flera pågående tvister.
Vi får se vad som händer. Utrikespolitiskt verkar Obama föra en linje som kan samla en hel del republikaner (inklusive John McCain). Inrikespolitiken verkar bli mer partiskiljande. Krispaketet för fordonsindustrin är bara den första ekonomiska striden på andra sidan Atlanten.
onsdag 10 december 2008
Strul i Minnesota och skandal i Illinois
De valda senatorer som lämnar p g a nya uppgifter i regeringen får efterträdare på lika olika vis. Ibland hålls nyval, ibland (som i fallet med Joe Biden) utser guvernören en efterträdare för återstående tid. I fallet Obama var platsen ute för försäljning (!) i en riktig korruptionshärva.
Guvernör Blagojevich har arresterats i en uppmärksammad historia för att försökt ha tjäna pengar på utnämningen. Hela saken är en praktskandal som åter sätter Chicagos politiska värld i rampljuset. Det skall dock noteras att Barack Obama inte på något sätt anklagas för samröre med sin partikamrats agerande.
fredag 5 december 2008
Nyheter från the Right Side
En hel del finns att rapportera från den republikanska sidan. Saxby Chambliss vann i Georgia och ser därmed till att demokraterna inte uppnår den omtalade 60-40 majoriteten i senaten. Chambliss var väldigt tydlig med Sarah Palins effekt på valutslaget.
Senatsvalet i Minnesota är ännu inte avgjort. Med 99 procent av rösterna räknade så leder republikanen Norm Coleman med 251 röster. Saken är dock inte klar p g a de utmanade valsedlar som finns från båda håll. Dessutom saknas visst 133 röster från ett distrikt som anses gynna demokraten Al Franken.
I slutet av januari nästa år väljer republikanerna ny ordförande. Denna post är inte den mest publika men den kommer vara mycket betydelsefull för vilken väg partiet kommer att gå.
Spekulationerna är i full gång och bl a nämns Michigans partiordförande Saul Anuzis som en av kandidaterna. Det skulle betyda ett tydlig fokus på ekonomiska frågor. Det spekuleras också om detta kan vara en lämplig post för Mitt Romney om han överger presidentplanerna.
Den avgående presidentens bror, Jeb Bush, kan tänka sig en politisk comeback efter att ha lämnat posten som guvernör i Florida för ett år sedan. Motivet sägs vara att Jeb Bush inte vill att partiet går till vänster.
Visst har det hänt en del på den demokratiska sidan också men det har ni läst i tidningarna. Här finns en bra sammanställning av Obamas administration så här långt.
söndag 30 november 2008
Kandidat 8: Mike Huckabee
Förutom slutsegraren John McCain var pastor Mike Huckabee den andre vinnaren i republikanerna primärval 2008. Med små ekonomiska medel, entusiastiska valarbetare och sympatisk framtoning växte skaran av anhängare och etablerade namnet Huckabee i den republikanska ledarskaran. Nu släpper han en bok, leder ett program på Foxnews och följer skolboken hur man positionerar sig inför kommande primärval. Han har en uppenbart stark förankring i det kristna USA. Nu försöker han närma sig det sekulariserade Amerika med ett resonerande tonläge kryddat med humor.
Kandidat 7: Charlie Crist
Floridas guvernör Charlie Crist är kanske inte det hetaste namnet ännu men om pendeln svänger till att finna en kandidat som är mer ekonomiskt än socialt konservativ så kan Crist vara alternativet. Han är egentligen ganska konservativ i sociala frågor men anses ändå vara mer av en mittenpolitiker. Är aktiv i den interna debatten om det republikanska partiets vägval och anses vilja tona ned de socialkonservativa inslagen och göra partiet mer moderat.
lördag 29 november 2008
Kandidat 6: Tim Pawlenty
Den nuvarande guvernören i Minnesota nämndes som tänkbar vicepresidentkandidat till John McCain. Så blev det inte men Pawlenty är ändå ett namn för framtiden. Han har lyckats bli vald till guvernör i traditionellt demokratiska Minnesota. Samtidigt har Pawlenty band till evangelisterna och rankas högt bland de kristna.
Kandidat 5: Bobby Jindal
Louisiana unge guvernör beskrivs ofta som ett stjärnskott. Han valdes in i representanthuset som 33-åring och blev guvernör förra året vid 36 års ålder. Ung och med indiska rötter kan Jindal symbolisera republikanernas förnyelse. Har konverterat till katolicismen och anses vara tydligt konservativ.
fredag 28 november 2008
Kandidat 4: Rudy Giuliani
Den före detta borgmästaren från New York kan inte borträknas även om hans senaste primärvalsfiasko borde försvåra hans möjligheter att finansiera en ny presidentvalskampanj. Kändisfaktorn och hjältestatusen växer inte med åren och han har fortfarande svårt att attrahera viktiga republikanska kärnväljare. Om han blir vald till New Yorks guvernör 2010 kan dock läget se annorlunda ut.
Kandidat 3: Mitch Daniels
Guvernören i Indiana är okänd för de allra flesta men jag hörde mycket gott om honom när jag var i USA senast. Daniels anses vara en av få som verkligen lyckas med sin ekonomiska politik. Han förespråkar stenhård budgetdisciplin, är emot stora statliga hjälppaket och har en bakgrund som företagsledare. Daniels har syriska rötter och lyckades bli omvald i en stat som Obama vann.
torsdag 27 november 2008
Kandidat 2: Mitt Romney
Den förre guvernören i Massachusetts kan inte avskrivas även om han själv förnekat framtida presidentambitioner. Han misslyckades 2008 trots stora ekonomiska resurser samtidigt som ingen given huvudmotståndare fanns. Har politiskt försökt att bygga en konservativ bas och delvis lyckats med det. Det som talar emot honom är delvis att han är mormon men kanske än mer att han var relativt liberal under sin tid som guvernör.
Kandidat 1: Sarah Palin
Den karismatiska Alaskaguvernören väckte känslor under presidentvalet. Omdömena varierar men klart är att kärnväljarna tycker mycket om henne och hon har etablerat sitt namn som ett av de ledande inom partiet. Om hon vill och sköter sina kort väl är hon en huvudfavorit till att bli nominerad 2012. Stark förankring bland de konservativa men måste bredda sin bas till att omfatta de viktiga oberoende väljargrupperna.
onsdag 26 november 2008
Åtta tänkbara kandidater
Därför har jag börjat spekulera i vilka som kan komma att utmana Barack Obama om fyra år. Det är egentligen tidigt då mycket kommer att hända under fyra år. Nya potentiella kandidater kommer att dyka upp och favoriter kommer försvinna av ett eller annat skäl. Dock brukar oetablerade namn ha svårt att nå framgång i de republikanska primärvalen. De republikanska väljarna värdesätter erfarenhet mer än demokraternas.
Imorgon börjar jag min genomgång av 8 tänkbara kandidater. De presenteras utan inbördes rangordning.
Palin åker till Georgia - Franken går till domstol
I Georgia behåller Chambliss en liten ledning över Martin. Nu kommer Sarah Palin till undsättning för att hjälpa Chambliss.
Obama bygger utrikeskoalition
Apropå utrikes- och försvarspolitik finns här en mycket bra genomgång av Irak-kriget i tre delar som ökar förståelsen för händelseutvecklingen och varför det blev som det blev.
tisdag 25 november 2008
Verkligheten kommer ikapp
Det finns en intressant artikel på Politico av Marty Kady om hur framtiden kommer att se ut i den amerikanska kongressen. Det är inget skräckscenario utan helt enkelt en beskrivning av vad som alltid sker. Partilojaliteterna i USA är inte i närheten av vad vi är vana vid hemma i Sverige. Kongressens ledamöter kommer vilja bli omvalda. Det har ingenting med vilket parti som är i majoritet för tillfället. Läs den!
Märkligt men traditionsenligt
När 78 procent av rösterna räknats har republikanen Norm Colemans ledning stigit till 220 röster, alltså 5 mer än valresultatet. Å andra sidan är nu över 3 000 röster utmanade så det lär bli en segdragen historia i Minnesota. Al Frankens advokater inväntar inte nederlaget utan förbereder redan en rättsprocess.
Delawares guvernör Ruth Minner utsåg Joe Bidens stabschef Ted Kaufman till ny senator på den plats Biden lämnar. Ganska logiskt finner guvernören att Kaufman ligger Biden nära politiskt. Den nye senatorn ska för övrigt bara avsluta de återstående två åren av mandatperioden och inte kandidera för omval.
måndag 24 november 2008
Förvånansvärt lite förnyelse
Veteranerna Tom Daschle, som var demokraternas tidigare gruppledare i senaten, blir hälsominister och Arizonas guvernör Janet Napolitano förväntas leda departementet för inrikes säkerhet (Homeland Security).
Det mest spännande valet så här långt är finansminister Timothy Geithner. Bedömarna verkar inte vara helt överens om vad för sorts finansminister Geithner kommer att bli. Hans bakgrund och karriär anses likna Obama (de är jämngamla) och han har arbetat i Clintonadministrationen under Lawrence Summers. Men han har haft ovanan att kalla sig en före detta moderat republikan. Ikväll kl. 18 svensk tid väntas Obama tillkännage vilka som kommer ingå i hans ekonomiska team.
Obama väntas utse åtminstone någon republikan. Det ryktas om att försvarsminister Robert Gates kan få behålla jobbet. Kan tyckas märkligt med tanke på Obamas kritik emot kriget. Time listar argumenten för och emot Gates.
söndag 23 november 2008
Hårfin ledning i Minnesota och pengaregn över Georgia
Omräkningen har så här långt medfört att antalet godkända röster stigit något. Minnesota tillämpar voter intent vilket innebär att om man kan utläsa att väljaren velat rösta på ett sätt så kommer den rösten att räknas även om den är felaktigt ifylld. Om jag förstår kartan över distrikten rätt så har fler demokratiska distrikt räknats än republikanska. När antalet godkända röster stiger så bör detta rimligen ha hjälpt Franken. På liknande sätt bör Coleman gynnas om och när antalet godkända röster stiger i mer republikanska distrikt. Viss fördel Coleman alltså men å andra sidan verkar inte mycket utfalla till republikanernas fördel detta val så osvuret är fortfarande bäst.
I Georgia rapporteras att pengarna fortfarande strömmar in över den återstående senatskampanjen. Det kommer en strid ström av tunga politiker också. Rudy Guiliani är senast i raden att avisera att han kommer att kampanja i delstaten.
fredag 21 november 2008
Rysare i Minnesota
I Georgia pågår valrörelsen som om inget hänt sedan 4 november. 25 Obamakontor är nu kampanjkontor för demokraten Jim Martin. Bill Clinton, John McCain och Mike Huckabee har kampanjat de senaste dagarna. I helgen väntas Al Gore och Mitt Romney. Republikanen Saxby Chambliss som vann första omgången (utan att få 50% av rösterna) leder fortfarande men demokraterna fortsätter ösa pengar in i delstaten.
torsdag 20 november 2008
Spänningen stiger när två platser återstår
I Georgia där det väntas nyval den 2 december leder republikanen Saxby Chambliss med fyra procent men demokraterna kraftsamlar och kommer spendera mycket pengar fram till valet. Bill Clinton och Al Gore kommer att kampanja i Georgia för den demokratiske utmanaren Jim Martin.
I Minnesota är det än mer osäkert. Nuvarande republikanske senatorn Norm Coleman ledde med 215 röster när om omräkning av samtliga 2,9 miljoner röster beordrades. Hittills verkar det gå lugnt tillväga men alla minns ju Florida för åtta år sedan och vet vad som kan hända.
onsdag 19 november 2008
Holden in och Lieberman kvar
Barack Obama verkar enligt Newsweek utse Eric Holden till ny justitieminister. Det innebär att det är första gången en afroamerikan innehar även den posten. Holden har jobbat såväl privat som innehaft offentliga åklagarposter, exempelvis som chefsåklagare i Washington DC.
tisdag 18 november 2008
Idag kan Liebermans öde avgöras
Strid eller samarbete?
John McCain kommer säkert göra vad han kan för att fortsätta finna breda samarbeten. Det har präglat hans gärningar i Washington tidigare och det är en av anledningarna till varför han hade blivit en bra president. Hur andra republikaner kommer agera är mer osäkert. Karl Rove skriver i Newsweek och uppmanar sina partikamrater att välja rätt strider och inte bråka om allt.
Möte med en military mom
Deborah Johns åkte buss runt i USA tillsammans med flera konservativa radiopratare och opinionsbildare i något som kallades Stop Obama Tour. Den här typen av politiska kampanjer är vanliga i USA. De är inte sanktionerade av presidentkandidaterna eller partierna utan av särskilda kampanjkommittéer. De hör ofta ofta hemma politiskt på någon av ytterkanterna. I det här fallet var det för lite positivt om McCain och för mycket negativt emot Obama för min smak.
Foto: Chris Maluszynski - Moment Agency
måndag 17 november 2008
Lättare kampanjarbete
Foto: Chris Maluszynski - Moment Agency
En omöjlig utmaning i Washington DC
Konservativ förhoppning om vänsterpolitik
Den konservative kolumnisten Fred Barnes önskar att den nyvalde presidenten Barack Obama verkligen genomför den vänsterpolitik han gick till val på. Motivet är att det blir lättare för republikanerna att komma tillbaka till makten då.
söndag 16 november 2008
Besked om Obamas ekonomiska politik dröjer
Jag är förundrad över hur lite en presidentkandidat behöver redogöra för sin ekonomiska politik för att bli vald. Under mina två veckor i USA hann Barack Obama lämna två olika besked om hur många som kommer omfattas av hans skattesänkningsförslag. Joe Biden lämnade en tredje version och när Bill Richardsson skulle klargöra vad förslaget egentligen innebar så kom en fjärde version. Det märkliga är att vare sig tidningarna eller nyhetskanalerna uppmärksammade detta särskilt mycket. Det var nästan så jag saknade de svenska kvällstidningarnas tabeller över vinnare och förlorare.
fredag 14 november 2008
Optimistiska republikaner
En överväldigande majoritet vill att partiet hittar tillbaka till sitt rätta jag och föredrar detta framför samverkan med Obama. Detta innebär problem för den blivande presidenten. Amerikanska politiker läser opinionsundersökningar noggrant och de noterar att kärnväljarna vill se oppositionspolitik de kommande åren.
De flesta republikaner är för övrigt nöjda med Sarah Palin och ser henne i dagsläget som den mest lämpliga presidentkandidaten 2012.
Lögner om Palin avslöjas
Den som inbillar sig att Foxnews är ett evigt propagandaorgan för republikanerna kan titta på följande inslag. Det var Foxnews som började sprida de påståenden som nu tagits tillbaka.
Många vill rentvå sina händer och skylla ifrån sig det misslyckade valet. Konservativa Red State har tagit på sig uppgiften att avslöja dem som baktalar partikamrater.
torsdag 13 november 2008
Bush lockade fler nya väljare än Obama
Förutsättningarna för republikanerna att börja återhämtningen i kongressvalen 2010 är, åtminstone statistiskt sett, mycket goda. I genomsnitt vinner oppositionspartiet 2 senatsplatser och 23 platser i representanthuset i mellanvalet efter en ny presidents tillträde. Endast Franklin D Roosvelt och George W Bush har fått se sina partier gå framåt och detta skedde under ovanliga förhållanden.
Det är knappast nån vild gissning att republikanerna kommer att försöka närma sig gruppen hispanics (människor med latinamerikanska rötter) vid framtida val. Denna grupp skiftade mot demokraterna i år. Det är en växande grupp i USA och de har ofta traditionellt socialkonservativa värderingar.
Obamas stabschef
En annan sak som uppmärksammats, inte minst i arabvärlden, är att han är jude. Pappan var dessutom medlem i det militanta Irgun. Rahm Emanuel själv lämnade Bill Clintons presidentvalskampanj för att frivilligt tjänstgöra i Israel under gulfkriget 1991. Jag förmodar att Barack Obamas planer på diskussioner utan förbehåll med Irans president Achmadinejad härmed kan anses vara lagda på is.
onsdag 12 november 2008
Palin, religionen & media
När Tony Blairs religiösitet beskrevs i media var detta något positivt. När Sarah Palin gör samma sak är det bara negativt. Blair är sosse-europé-man, då är religionen ett tecken på insiktsfullhet och reflektion. Palin är republikan-amerikan-kvinna, då är religionen ett tecken på dumhet, svaghet och någonting farligt.
tisdag 11 november 2008
Valobservatörer väcker frågor - kring sig själva
Håkan Juholt (s) är kritisk till att alla delstater inte tillåter grova brottslingar att delta i valen, därav den missvisande rubriken i tidningen. Man kan förvisso dela Juholts uppfattning i sakfrågan men behövde han verkligen åka till USA för att få reda på det? De amerikanska delstaterna bestämmer själva hur rösträtten ser ut och regelverket kring hur valen förrättas. Det är t o m så att det är respektive county som har det största inflytandet på valproceduren. Så är landet uppbyggt, det är under de förutsättningarna man går till val. Det är de förutsättningar man faktiskt måste förstå om man objektivt skall kunna granska valet.
Juholt är dessutom kritisk till registreringsförfarandet. Det amerikanska registreringsförfarandet är till för att fastställa röstlängder och att varje medborgare bara röstar i en delstat. I USA existerar inte den svenska modellen av folkbokföring och, till Juholts eventuella förvåning, den efterfrågas inte alls.
Anneli Enochson (kd) tycker det var komplicerat att rösta och att valsedlarna var krångliga. Många val innebär flera alternativ och flera saker att fylla i på en valsedel. Det är politiska val, opolitiska val och eventuella folkomröstningar som äger rum på en och samma dag.
Enochson kanske tycker att amerikanarna borde rösta om färre saker? Om inte kan man enkelt konstatera att en svensk valprocedur med en blankett för varje val hade medfört att hela valprocessen kollapsat.
Enochson vittnar också om svårigheten att få komma in i vallokalerna. Det förvånar mig. Jag reste runt i USA under två veckor tillsammans med cirka 80 kollegor från världens alla hörn. Tillsammans besökte vi fler än 200 vallokaler. Inte någon hade det minsta problem att komma in någonstans trots att besöken inte var aviserade. Jag fick själv mycket fina mottaganden dels i Florida där jag besökte förtidsröstningen och i Michigan där jag besökte ett flertal valförrättningar under valdagen.
De svenska valobservatörernas beskrivning förvånar mig då den helt skiljer sig från allt jag upplevde och hörde från mina internationella kollegor. Å andra sidan var det ingen i min grupp som avvek för att gå och bada.
lördag 8 november 2008
Ur sorg kommer förnyelse
Alex Castellanos menar att republikanerna blivit just det man egentligen vill bekämpa, en stor kostsam central byråkrati. Han menar också att även om misstag gjordes under kampanjen är det tveksamt om det verkligen fällde avgörandet. McCain borde inte stött Bush ekonomiska räddningsaktion om man ser på frågan ur ett röstmaximeringsperspektiv. Å andra sidan gjorde även Obama vissa misstag som nu glöms bort. Europaresan kostade i opinionen exempelvis. Castellanos kritiserar det bristande stöd Sarah Palin fick av kampanjledningen och anser det huvudlöst att sätta en ny nationell kandidat i en två timmar lång TV-intervju. Sammanfattningsvis menar Castellanos att dagens utsatta situation inte är unik. Republikanerna har varit uträknade många gånger tidigare och snabbt kommit tillbaka. Men först måste det sörjas en tid, sen kommer den nödvändiga förnyelsen.
Förändrad amerikansk filosofi
Jennifer Donahue leder New Hampshire Institute of Politics. Mer känd är hon som reporter för CNN och politisk kommentatorer på en mängd olika TV-kanaler. Hon berättar om New Hampshires historia av medborgarstyre och dess roll som första delstat att rösta i primärvalen. Iowa kommer först men de har s k caucus. Donahue tror inte att New Hampshire nu etablerat sig som ett demokratiskt fäste trots partiets framgångar där i senaste valet. Hon drar paralleller mellan Obama och Bush när det gäller att kommunicera med väljarna direkt. Hon tror även att Sarah Palin har samma förmåga. Till skillnad från de flesta jag lyssnat till dessa två veckor i USA så tror Donahue att en filosofisk förändring har inträffat. Amerikanarna har insett att de är priviligerade och är nu beredda att avstå mer av sina tillgångar.
fredag 7 november 2008
Internationella betraktelser
Jag sitter nu med 20 kollegor från olika delar av världen och sammanfattar våra intryck av två veckors rundresa och följande av presidentvalet. Det är tydligt att förväntningarna på Barack Obama är stora, många är förvånade över det krångliga röstningsförfarandet och alla har fått goda intryck av det amerikanska folket.
torsdag 6 november 2008
JFK, Reagan & Obama
Den republikanske mediarådgivaren och CNN-kommentatorn Alex Castellanos drar likheter mellan årets val och tidigare historiska val. I likhet med Roosvelt, Kennedy och Reagan så valdes Obama vid en tidpunkt när strukturen i världen verkar kollapsa. Framtiden kommer se annorlunda ut än den tid vi lämnar bakom oss. Amerikanarna var osäkra på framtiden och valde den kandidat som hade en vision. Republikanerna hade ingen bra "berättelse" att berätta. Castellano menar också att demokraterna under Obamas ledning påverkats underifrån, normalt är partiet väldigt toppstyrt. Kampanjen har varit som en rörelse med ett högre syfte. Han jämför med gula armband för cancerforskning, obetalt arbete eller inköp av miljöbilar.
Religionens roll i amerikansk politik
Richard Parker från Shorein Institute vid Harvard Kennedy School berättar om religonens roll och hur den politiska kartan ritats om. Södern röstade tidigare på demokraterna p g a att Lincoln var republikan. Detta har nu ändrats så att demokraternas starka fäste är i norra USA medan republikanerna är starkast i södra USA. Republikanerna är nu allt mer enhetliga vad gäller religiös tillhörighet. Men den gruppen, vita protestanter, minskar i storlek. Demokraterna är mer mångfacetterade, den största religiösa gruppen är faktiskt de icke-troende.
Motsägelsefullt mandat
David King på Harvard resonerar kring hur valresultatet ska tolkas. Det finns egentligen ingenting som tyder på att väljarna ideologiskt gått till vänster. Det är vänstern som vann de oberoende och mer moderata väljarna. T o m i Kalifornien förbjuds nu gay-äktenskap efter omröstning. King sammanfattar mandatet som väljarna gav Obama så här; Barack Obama har inget mandat att höja skatterna men höga förväntningar på sig att satsa de pengar som skattehöjningarna skulle ge.
onsdag 5 november 2008
Barack Obamas fantastiska resa
Det är en osannolik resa USAs blivande president har genomfört. Uppfostrad av ensamstående mamma med mycket liten kontakt med sin biologiske kenyanske pappa. Han har flyttat runt både inom och utanför landet, skaffat sig en bra utbildning och en enastående politisk karriär. Fram tills för fyra år sedan var han lovande. Talet på det demokratiska konventet 2004 etablerade honom som en ledargestalt. Han besegrade den givna presidentkandidaten Hillary Clinton och skapade en entusiasm som bar ändå fram till Vita Huset. Entusiasmen i USA, och andra delar av världen, går inte att ta miste på. Glädjescenerna, frivilligarbetarna, de enorma donationerna och valdeltagandet vittnar alla om Obamas förmåga och lyskraft. Nu väntar utmaningarna, snart kommer förväntningarna. Vilken president Barack Obama egentligen kommer att bli återstår att se. Han har onekligen bevisat att vem som helst kan lyckas i USA. Det är en fantastisk resa och en fantastisk framgång.
Bäste presidenten som aldrig blev
John McCain avslutade sina försök att bli president igår kväll. Inför sina anhängare i Phoenix höll han ett varmt och ödmjukt tal. Han uttryckte tacksamhet inför alla dem som stött honom i kampanjen och det land som han på så många sätt tjänat. Han gratulerade på sedvanligt sätt sin motståndare Barack Obama men han gjorde mer än så. Han erbjöd stöd och bad även sina väljare att sluta upp bakom den folkvalde presidenten. Barack Obamas väg till presidentposten beskrevs med stor beundran. Även Joe Biden tackades och beskrevs som en god vän sedan lång tid tillbaka. Det är samma Joe Biden som rest land och rike runt och riktat personangrepp mot McCain. Vi får se vilken roll John McCain får i senaten och inom republikanerna framöver. President valdes han tyvärr inte till igår. President valdes han tyvärr inte till för åtta år redan.
tisdag 4 november 2008
Konservativ högsta domstol även i demokratiska Michigan
Colleen Pero är kampanjledare för Cliff Taylor som kandiderar för omval som ordförande för Michigans högsta domstol. Hon förklarar vilka poster som tillsätts via val och hur tuffa även dessa kampanjer är. Colleen är optimistisk trots att Taylor är republikan. På valsedeln står inte partitillhörigheten i domarvalen så hon hoppas tillräckligt många demokrater väljer Cliff Taylor. I så fall bibehålls en konservativ majoritet i Michigans högsta domstol.
En sista attack
Tvärtemot vad John McCain har önskat så används nu Barack Obamas koppling till pastor Jeremiah Wright i en TV-annons från Pennsylvanias republikaner. Fem i tolv är det full attack som gäller.
Obamas "jobbskatteavdrag"
Framtiden för republikanerna
Bättre men inte bra
John McCains kampanjchef Rick Davis beskriver i Wall Street Journal hur segern skall vinnas.
Om Barack Obama vinner så är det tyvärr så att hans farmor inte kommer att få uppleva när historia skrivs. Hon avled natten till måndag.
Sarah Palin är nu fri från alla misstankar i den uppmärksammade röran kring hennes systers ex-make.
Tidsbegränsat uppdrag
måndag 3 november 2008
Sista valet med offentlig finansiering
Bob LaBrant, vice president vid Michigans handelskammare förklarar lagstiftningen för finansiering av valkampanjer. Kort sammanfattat har det införts massor av regleringar som alla kan kringås av s k PACs. Han utgår från att all offentlig finansiering av presidentvalskampanjer kommer försvinna med anledning av hur mycket mer pengar Obama har haft att spendera i år.
Exit polls
Steve Mitchell, Mitchell Interactive, berättar varför exit polls så ofta haft fel i USA. Huvudanledningen anses vara att de som frågar är unga och de tenderar att fråga yngre väljare. En annan faktor är att äldre förtids- och brevröstar mer och representeras därför inte tillräckligt i undersökningarna.
Lunch med kristna högern
Delstatssenator Alan Cropsey berättar om den välorganiserade konservativa basen i Michigan. Tack vare omröstningar om medicinskt bruk av marijuana och stamcellsforskning så kommer de att rösta trots att McCain dragit sig ur kampanjen här. Deras stora utmaning nu är att rädda den konservativa majoriteten i Michigans högsta domstol.
Valspurt
söndag 2 november 2008
Högern går till attack
Det ser inte ljust ut för McCain just nu. Han knappar in lite i de flesta undersökningar men något momentum är det inte tal om. I de s k battlegroundstaterna håller Obama försprånget. Nu kraftsamlar republikanerna med sin 72 timmarskampanj som innebär hundratusentals hembesök, e-mail och telefonsamtal. Dessutom körs flera massiva annonskampanjer på tv. Den officiella kampanjen kör ganska positiva reklamfilmer. Dessa döms ut fullständigt av kommentatorerna på tv. Andra grupper som stödjer McCain kör negativa annonser om Obama. De citerar Hillary flitigt och beskriver Obama som ett osäkert och oerfaret alternativ. De satsar 6 miljoner dollar på denna annonsering vilket för första gången ger McCain ett visst övertag i antalet annonser på tv.
Köerna växer
Jag var på ett townhall meeting med olika grupper som uppmanar till och övervakar röstandet. De var nöjda med hur många i Miami som förtidsröstar men konstaterar samtidigt att detta leder till timslånga köer. Det tar i genomsnitt 15 minuter att rösta i Miami när man väl kommit in i vallokalen. Det går att se på internet hur långa köerna är. I Miami är köerna högst två timmar. I andra delar av landet har köerna varit dubbelt så långa.
lördag 1 november 2008
Fox - Fair and Balanced
Pew Research har utvärderat medias rapportering av presidentvalet. Vänsterns hatobjekt nummer 1, Foxnews, har haft 40 procent negativa inslag om McCain och 40 procent negativa inslag om Obama. Vänsterns favoritkanal MSNBC har visat 73 procent negativa inslag om McCain och 14 procent negativa inslag om Obama. Även tidningarna har kraftigt vinklat nyheterna till förmån för Obama.
Obama tappar stöd bland yngre väljare
Stödet för McCain har ökat med 10 procent bland de yngre väljarna. Även bland de osäkra har McCain gått fram och har övertag där. AP rapporterar att var sjunde väljare fortfarande är övertalningsbar. Anledningen till McCains upphämtning anses vara att ekonomin inte upplevs lika krisartad efter några bra börsdagar. Dessutom har Obama, Biden och andra gett helt olika besked om vad Obamas skattepolitik egentligen innebär. Positivt för Obama är att ledningen i battlegroundstaterna verkar hålla i sig. Övertaget bland de oberoende är ganska konstant. Dessutom stiger stödet bland de äldre väljarna. Detta anses bero på omfattande negativ annonsering mot McCain på området. Obamakampanjen satsar nu i helgen på flera typiska republikanska delstater däribland McCains delstat Arizona.
fredag 31 oktober 2008
Spansktalande valrörelse
Den spansktalande tv-stationen Univisions ankare Jorge Ramos berättar om det ökande intresset för latinamerikanska väljare i USA. I år väntas 10 miljoner s k hispanics rösta. Demokraterna har vanligtvis ett 70-30 övertag. Undantaget är som jag skrivit tidigare de som härstammar från Kuba. Båda presidentkandidaterna har besökt stationen. De kommande åren kommer antalet väljare med latinamerikansk bakgrund att stiga dramatiskt. I flera delstater är namnet José det vanligaste. USA är näst efter Mexiko det största spansktalande landet i världen. Ramos tror att den första hispanic presidenten redan är född.
Jämnt i Florida
Hugh Gladwin vid Florida International University berättar om förutsättningarna för kandidaterna i Florida. En faktor för demokraterna är att inflyttningen från New York är omfattande och de är oftast demokrater. En faktor för republikanerna är att dessa demokrater blir mer benägna att rösta republikanskt ju längre de bor i Florida. Afroamerikaner är starkt demokratiska men latinamerikanerna är mer splittrade. Kubaamerikanerna föredrar republikanerna. Även partiorganisationerna är mer jämställda nu. Republikanerna är av tradition välorganiserade. Nu har demokraterna satsat och har en bättre organisation. Opinionsundersökningarna är fortfarande jämna så Director Gladwin vågar inte tippa utgången i valet.
Rekord i förtidsröstning
Tara Smith berättar att Miami Dade county har över 1.2 miljoner väljare. De har 9 800 valarbetare på 542 röstställen. De har satsat 15 miljoner dollar senaste året på ny utrustning. Nu får väljaren med sig en papperskopia på sin röst. Väljarna verkar nöjda så här långt och här har inga incidenter inträffat. 30 procent av väljarna har redan röstat i Miami-Dade. Guvernör Crist har förlängt öppentiderna från åtta till tolv timmar.
Go Redskins Go!
torsdag 30 oktober 2008
Tuff kamp i Florida
Redaktör Richard Bard på Miami Herald berättar om de båda kampanjernas ansträngningar i den största av battleground staterna. Igår var båda kandidaterna i Florida och de väntas komma tillbaka snart. Besked om detta brukar komma så sent som 12 timmar innan. Al Gore kommer i helgen för att kampanja. Redaktör Bard är inte så orolig för att strulet från valet 2000 kommer att inträffa igen.
Going to Miami
Först Reagan nu McCain
onsdag 29 oktober 2008
En bra president på väg
Redaktör David Ignatius på Washington Post berömde lite förvånande President Bush sista år vid makten avseende utrikespolitiken. Han menar att grunden lagts för den kommande presidenten att fördjupa samarbetet med övriga världen. Han menar vidare att USA kommer få en bra president oavsett vem som vinner.
Lokalt amerikanskt valarbete
A happy bunch
Dr Newport radade upp undersökningar som visar att förutsättningarna för demokraterna är oerhört goda. Exempelvis är nu endast 7 procent av amerikanarna nöjda med hur tillståndet är i USA. President Bush får nu bara godkänt av 25 procent av befolkningen. Det är mycket nära den sämsta noteringen någonsin, Harry Truman fick 22 % vid ett tillfälle.
Att republikanerna är något nöjdare än demokraterna kanske inte förvånar. Dock visade Dr Newport att det alltid är på det sättet. De missnöjda och negativa finns på vänstersidan. De mest positiva och optimistiska är alltid republikaner. "The republicans are always a happy bunch".
Apropå opinionsundersökningar kan sägas att det från bägge läger nu framkommit att de inte litar på opinionsundersökningarna. Exempelvis har Barack Obama, John McCain och Sarah Palin idag kampanjat i Pennsylvania. Det har väckt en hel del uppmärksamhet då staten enligt de offentliga opinionsundersökningar är säkrad för Obama. De båda kampanjledningarna är uppenbarligen av annan uppfattning.